Kuvitettu hakuohje

Lue foorumin säännöt ja yleiset ohjeistukset ennen rekisteröitymistä. Rekisteröitymällä sitoudut noudattamaan niitä.

Kuvitettu hakuohje

ViestiKirjoittaja tycho » Pe Helmi 08, 2013 10:03 pm

Sitä silloin tällöin kuulee. Että nakertaa etsiä haluamansalaisia ficcejä topikkiviidakosta, joskus jopa monta sivua. Vaan eipä hätää - apu on lähempänä kuin helposti kuvitteleekaan, ja on ehkä jo aikojen alusta ollutkin, mutta nyt sen salaisuus paljastetaan lafikansalle avoimesti! Ficcejä voi nimittäin hakea suoraan henkilökohtaisesti määritellyillä tiedoilla. Ja miksei muitakin viestejä.


AI MIKÄ HAKU? MISSÄ?
Kuva
Monilla sivustoilla roikkuu pikahakupalkkeja vaikka missä, ja yleensä jossain käytännöllisesti sivussa mutta huomattavissa. Niin myös Lafissa. Kärsimättömille tai pikkuhätään löytyy pikahaku, jonka toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, ja tarkempaan syyniin ohjataan linkin (tarkennettu haku) taakse. Alla vielä visuaalisesti havainnollistettuna.

PIKAHAKU JA TARKENNETTU HAKU
Kuva Kuva
POLKUNA PIKAHAKU
Kuva
Pikahaulla on ansaitsemansa nimi mm. sen takia, ettei se edellytä mitään suurempaa tutkimista ja se sopii erityisesti pintapuoliseen hakuun. Kuten jo mainittu, toimintaperiaate on yksinkertainen: palkkiin muodostetaan haettavaan aiheeseen liittyvä hakusana, tai jopa aihe itsessään. Kone hakee Lafista kaikki viestit, joissa käyttäjän määrittelemä sana esiintyy.

Itse olin hakusanani kanssa hieman mielikuvitukseton, mutta luulen teidän pystyvän parempaankin.

Kuva
Tässä kaunistelematon yleiskatsaus siihen, mitä pikahaku tekee. Itse olisin voinut siis kahlata haun avulla reilun kaksituhatta Dir en greylle tehtyä osumaa läpi. Jee!
Pikahaku saattaa hakea myös hakusanan osia, mikäli hakusanassa käytetään välilyöntiä. Reilussa kahdessa tuhannessa osumassa on siis varmaan muutama en-kieltokin mukana.
(Huomatkaa mitä hauskaa osoiterivillä tapahtuu!)
POLKUNA TARKENNETTU HAKU
Kuva
Linkin takaa aukeaa melko lyhyt kaavake, jonka avulla määritellään tarpeelliset hakukriteerit. Kaikkea ei tarvitse täyttää ja näpelöidä, mutta mitä enemmän säätää, sen tarkempaa tulosta pitäisi saada.


Kuva
Kaavake on itsessään pitkälti ohjeistettu, joten kokeileminenkaan ei ole kovin vaikeaa tai riskialtista. (Pitäisin riskialttiimpana sitä viestin alussa kuvailtua randomia kahlailua.) Hakea voi niin hakusanoilla kuin kirjoittajan nimimerkillä, ja hakusanoina voi käyttää kaikkea bändien nimistä genreihin ja yksittäisiin sanoihin (esim. sadepäivä). Samassa haussa voi käyttää useampia hakusanoja, kun ne erottaa pilkulla. (Tällöin tosin esim. Kagrra,a ei kannata hakea pilkun kanssa, vaan pelkkänä Kagrrana.)

Kuva
Nyt varmaan se kaikkein hankalin ja kysytyin osa: alueiden perusteella hakeminen. Kuten kuvasta toivon mukaan näkyy, on foorumin alueet listattu rullavalikkoon. Valikosta klikkaamalla voi valita, mitkä alueet haluaa sisällyttää hakuun, ja useamman alueen voi valita pitämällä ctrl-näppäintä pohjassa klikkaillessaan.
tikraw note! Erityisesti ficcien hakemisen kannalta voi olla käytännöllistä hyödyntää myös tarjottuja "etsi viestin otsikosta (mm. henkilön nimellä, todennäköisesti sisältyy merkittävimpiin hahmoihin) / vain ensimmäisestä viestistä (mainitaan alkutiedoissa, joten todennäköisemmin edelleen suuressa osassa)" -toimintoja, sillä ne voivat suodattaa pois esim. ficcialueelle tulleita kommentteja hakutuloksista.

Kuva
Niin kuin näkyy, itse valitsin etsiä viestejä pelkiltä suomenkielisiltä jfanfic-alueilta. Sitten taikakosketus sinisellä ympyröityyn etsi-nappiin!
(Kuvassa siis tarkennetun haun kaavake kokonaisuudessaan.)


Kuva
Esimerkkihaun tulos. Toiset ehkä huomaisivat itsekin, mutta jostain syystä Dien jättäminen pois hakutuloksista - merkkiä käyttämällä ei onnistunut. No, ei se mitään, oikeastaan halusinkin kerätä koko köörin!
(Turhauttavaa tämä lienee lähinnä niille, jotka haluaisivat lukea pelkästään jonkun suositun parituksen toisesta puoliskosta - esim. ficcejä Rukista muunakin kuin Reitan kylkiäisenä.)

Plussamiinuksen toimintaa tutkitaan edelleen ja mahdollisesti selviävä uusi tieto jaetaan Lääkärilehd- yleisesti Lafissa.
It disappears without even being able to let out a word / Was it freedom that we won?
Feeling the body temperature of my dream and I pray / Everything gets twisted


Sade hakkaa tätä maata eikä lopeta
Se vain hakkaa maata

    5 tykkää.
Avatar
tycho
Vuoden moderaattori
 
Viestit: 697
Liittynyt: Ma Elo 25, 2008 12:49 am
Paikkakunta: Vantaa

Paluu Säännöt & ohjeistukset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron