7. luukku

Lafin virallinen joulukalenteri 2013.

7. luukku

ViestiKirjoittaja minnako » La Joulu 07, 2013 8:10 pm

Kuva

Hei lafi-tonttuset. Joulu on taas päivän verran lähempänä, yöt pitenevät ja päivät pimenevät vielä jonkin aikaa, ja synkkä sää on mitä loistavin tekosyy sytytellä kynttilöitä valaisemaan pimeää niissä määrin, että pelastuslaitosta pelottaa. (Ei nyt oikeasti, muistakaa se paloturvallisuus.)

No, kun kaikki istumme tunnelmallisesti elävän liekin (ja tietokoneen näytön) loisteessa, mikä mahtaa olla tällöin kertakaikkisen turha kapine?
Hehkulamppu. Varmasti monen taloudessa yhä pyörii käytössä tai nurkissa näitä sähkösyöppöjä muinaisjäännöksiä kaikista ledeistä ja muista supertuikuista huolimatta. En voi olla ainoa.
Entä mikä mahtaa olla vielä hehkulamppua tarpeettomampi?
Palanut sellainen.
… Vai onko?

Kun ennen pitkää vaihdatte vanhat lamppunne ekotehokkaisiin energiansäästölamppuihin, älkää suinkaan heittäkö niitä roskiin. Ehdotan niille nimittäin aivan toista paikkaa.
Joulukuusta.Aivan, nyt väsätään kuusenkoristeita!

Kuva

Tarvitset tehtävään vain hehkulampun, ohutta rautalankaa ja oman mielikuvituksen mukaan maaleja, kimalteita ja muita koristeita.
Itsehän käytin omien pallojeni koristamiseen muun muassa ikivanhoja Tiimarin kangasvärejä ja kynsilakkaa. Mutta hei, inspiraatio ei katso kelloa eikä hätä lue lakia, joten kun huippuidea iskee kymmeneltä illalla ja sitä pitää päästä testaamaan saman tien, niin silloin ollaan vähän mcGyvereita.

Ensimmäiseksi kannattaa tehdä pallolle ripustuslenkki. Ota pätkä rautalankaa, kieputtele tiukasti lampun kierteiden ympärille ja taivuta loppulanka lenkiksi. Itse käytin n. 50 cm rautalankaa, mutta omani oli todella ohutta, hiukan järeämpää lankaa voi riittää lyhyempikin pätkä.
Ripustuslenkin tekeminen toki onnistuu ihan lopuksikin, mutta jos olet käyttänyt koristelussa kimalteita tms. herkästi varisevaa, niin… vääntele lenkki paikoilleen jonkun suojapaperin päällä, varaa imuri käden ulottuville tai ala sopeutua blingimpään sisustustyyliin.

Kuva

Sen jälkeen on vuorossa homman taiteellinen osuus. Googlettelemalla esim. ”lightbulb christmas ornaments” tms. löytyy mallia vaikka minkälaisiin lumiukkoihin, pingviineihin ja tontun-, poron- tai pukinpäihin, mutta itse pitäydyin tällä kertaa rajallisine materiaaleineni ihan vain perus kuusenpallossa.
(… Oletteko muuten koskaan tulleet ajatelleeksi, miten creepyä oikeastaan on ripustella jotakin päitä puun oksille koristeeksi?)
Lampun kanta kannattaa maalata vasta viimeiseksi. Maalaaminen on näet kätevämpää kun on jokin puhdas kohta josta pitää kiinni (älkää luulko, että meinasin unohtaa tämän…) ja kannasta pitelemällä lamppua on helppo käännellä maalailun aikana.
Helppoudesta huolimatta kannattaa tosin jättää toinen puoli, tai edes neljännes lampusta maalaamatta, jotta voit laskea teoksesi jonnekin kuivumaan ja maalata se loppuun myöhemmin. Ellet sitten keksi jostakin paikkaa jonne voit ripustaa pallon roikkumaan kuivumisen ajaksi.
Lampun kuivuttua liimailin itse vielä vähän kimalletta pintaan ja nyt lattiani kimaltelee niin, että huoneessani voisi järjestää jouludiskon.

Ja näin vanhasta hehkulampusta sukeutui oikein mukiinmenevä joulukuusenpallonen:

Kuva

Lasiesineenä näitä hehkulamppukoristeita pitää ainakin yrittää käsitellä tietyllä varovaisuudella, mutta jos kotonasi on joulun aikaan pieniä lapsia tai varsinkaan noita lemmikkieläimiksi kutsuttuja Grinchin kätyreitä, niin olet varmaan jo muutenkin tottunut siihen, että kuusi pultataan lattiaan ja koristeet köytetään paikoilleen, eikä minun tarvitse enää erikseen mainita näistä varotoimista. Tulin tosin myös tätä luukkua varten valokuvia ottaessani testanneeksi, että hehkulamppu ilmeisesti voi selvitä ainakin yhdestä kirjoituspöytä – tuolinkulma – lattia -kiertoajelusta ehjänä, mutta suosittelen silti välttämään pallojen ylimääräistä heittelyä.

Mites, onko teillä jotakin muita luovia ideoita joulukoristeiden tekoon? Millä lailla sinun kotisi ja kuusesi koristellaan jouluna? Aina tiettyä teemaa noudattaen, esimerkiksi parin valitun värin mukaan, vai menevätkö esimerkiksi kuuseen joka vuosi iloisenkirjavana sekamelskana kaikki mahdolliset koristeet uusista löydöistä mummolta perittyihin? Onko teillä jotakin koristeluperinteitä, vaikkapa milloin jouluvalot tulee laittaa esille, tai milloin kuusi tuodaan sisään ja milloin viedään pois? Vai onko kuusta ollenkaan? Koristellaanko teillä ylipäätään kotia jouluksi? Millaiset koristeet ovat suosikkejasi? Millaisista taas et pidä? Ovatko räikeät ja vilkkuvat jouluvalot pelkkää valosaastetta, vai ovatko hillityt ja perinteiset valot vaan ihan plääh?

… Voisin jatkaa tätä vaikka kuinka pitkään, mutta jätetään tämä nyt tähän :D Keskustellaan!

(PS. Tämän päivän luukun meille tarjoili ainakin tällä hetkellä anonyymi lafilainen. Kiitos kamalasti!)
提心吊胆和闷

    2 tykkää.
Avatar
minnako
Mao Zedong
 
Viestit: 2220
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:52 pm
Paikkakunta: BJ

Re: 7. luukku

ViestiKirjoittaja tycho » La Joulu 07, 2013 8:40 pm

Meillä ei harrasteta joulukuusia (ja rehellisesti, minä en haluaisikaan), mutta vanhoja hehkulamppuja roikkuu ikkunalla ympäri vuoden !

Kuva
(Anteeksi kuvan laadusta : DDd)

Yleensä noissa siis kasvaa kultaköynnöksen pistokkaita, mutta viime talvena oli mustia käkkyräoksia ja punasta sisustusgeeliä (...).


Muuten me ollaan mietitty ...talvikoristeeksi (itse en oo niin joulun perään, mut vielä enemmän karsastan ajatusta et hankittais jotain vaan sesongiksi eikä koko pimeeksi vuodenajaksi) jotain suht neutraalia valonauhaa, kirkasta/valkosta tai sinistä.

Koristejuttujen kimpaks vois ottaa myös paketointipohdintaa. Ellei sille tule oma luukku piakkoin ;--)
It disappears without even being able to let out a word / Was it freedom that we won?
Feeling the body temperature of my dream and I pray / Everything gets twisted


Sade hakkaa tätä maata eikä lopeta
Se vain hakkaa maata

    2 tykkää.
Avatar
tycho
Vuoden moderaattori
 
Viestit: 697
Liittynyt: Ma Elo 25, 2008 12:49 am
Paikkakunta: Vantaa


Paluu Joulukalenteri

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron