Vanha kartano [horror, mystery, PG-13, oneshot]

Alue originaaliteksteille, eli novelleille ym. fiktiivisille teksteille ja lyriikalle.

Vanha kartano [horror, mystery, PG-13, oneshot]

ViestiKirjoittaja Kay » Ma Loka 26, 2009 1:54 pm

Title: Vanha kartano
Author: Kay
Beta: Ruder
Rating: PG-13
Genre: Horror, mystery, oneshot
Disclaimer: Jälleen Kayn omistuksessa.

Astun hämärään ja harmaaseen halliin. Korkeaan ja synkkään tilaan... joka on joskus loistanut arvokkuutta ja kauneutta. Nyt sen seinät huokuvat vain muistoja. Askeleeni kaikuvat tuossa valtaisassa eteisessä. Edessäni nousevat uljaat portaat, jotka johdattavat kartanon muihin osiin.
Seison kartanon eteishallissa, jonka aika on syövyttänyt.
Vienyt sen hohdokkuuden.
Silti...nuo seinät muistuttavat arvokkuudesta. Nuo valtaisat maalaukset, jotka aika on pölyttänyt. Nuo maalaukset, jotka esittävät kartanon herttuoita ja herttuattaria heidän perheineen. Perheitä, jotka ovat kohdanneet tragedioita...

Astelen hallin poikki, suurille oville. Toinen ovista irti saranoiltaan on ja on kaatunut. Ovien takaa paljastuu kaunis tanssisali. Suuret ikkunat ovat rikkoutuneet. Tunnen viileän tuulen ihollani.
Suuri kristallikruunu keskellä salia makaa. Kristalli narahtelee askelteni alla. Nostan yhden kristallin maasta.
Jäätävän kylmä.
Hyvin kaunis.
Se kuun kajossa välkehtii.
Sen nyrkkiin puristan. Katseeni kohotan.
Katson suurta salia.
Kuvitella voin...
Suuret tanssiaiset.
Kauniit värit.
Lumoavat asut.
Ihastuttavan musiikin.
Viima kulkee hiusteni läpi ja saa minut värähtämään.

Seison ylhäisen makuuhuoneen ovella. Katson vanhaa sänkyä...
Petivaatteet ovat edelleen paikoillaan. Astun huoneeseen varovasti. Pelkään tuota huonetta.
Huoneessa tässä... kamalia on aikojen saatossa tapahtunut. Pimeys ahdistaa.
Siihen sänkyyn moni kuollut on.
Moni vaimo on miehensä siihen tappanut...
Moni mies on vaimonsa siinä raiskannut...
Moni lapsi on siihen kuihtunut...
Katson ympärilleni. Huone on suuri ja hyvin kaunis. Se joskus uljas on ollut. Uhkunut arvokkuutta. Nyt...
Se vain kamalia muistoja viestittää...

Muistan jokaisen vierailuni tuossa kartanossa, jokaisen hetkeni siellä.
Joka kerta vannon, etten ikinä enää palaa tuohon kauheiden tapahtumien tyyssijaan...
mutta jonkin siellä vetää minua puoleensa... Joka kerta palaan aina.
En voi jättää palaamatta.
Tuo vanha kartano... on sieluni ottanut omakseen.
Monien muiden tavoin...
今まで見てきた全ては 偽物だろ?
Ima made mi te ki ta subete ha nisemono daro?

Everything I’ve seen so far was a fake, right?

Jack The Ripper ~ AND & -ECCENTRIC AGENT-

Avatar
Kay
Bändäri
 
Viestit: 41
Liittynyt: La Syys 26, 2009 10:35 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Vanha kartano [horror, mystery, PG-13, oneshot]

ViestiKirjoittaja sunny » Pe Huhti 26, 2013 7:39 pm

Rakastan kauhua niin elokuvissa kuin kirjallisuudessakin. Tosin enemmän pidän siitä leffoissa, sillä kirjallisuudessa samanlaista sietämätöntä jännitystä on hankala saavuttaa. Se vaatii todella paljon tarkkaa työskentelyä ja erittäin vahvaa, luovaa käsitystä tekstin kielestä. Elokuvissa kauhu on genrenä myös paljon vaivattomampaa määritellä, kun taas sanataiteessa se sekoitetaan usein trillereihin ja mystiikkaan. En luokittelisi sinun tekstiäsi kauhuksi siitä syystä, että minua ei yksinkertaisesti pelottanut tai edes jännittänyt sitä lukiessani, eikä tyyli ollut edes kauhua toivotteleva minun korvaani. Mystery puolestaan on osuva tyylisuunta, sillä sinähän jätit paljon asioita auki.

Vaikka kyseessä onkin Muu fiction –alueen teksti, petyin suuresti, ettet ollut kertonut, kenen silmien läpi tätä kartanoa nyt katsellaan. Jos olisit antanut päähenkilölle edes nimen, jonka olisit kirjannut alkutietoihin (esim. ”Hahmo: Bridget (OC)”), olisi lukeminen ja samaistuminen ollut jo vähän helpompaa. Olisit jopa voinut kirjoittaa tekstin kolmannessa persoonassa, jolloin olisit voinut kuvailla hahmoa vähän enemmän. Vaikka olenkin suuri lyhytficcien ystävä, tämä olisi ehdottomasti vaatinut enemmän tekstiä saavuttaakseen kauhumaisen tunnelman. Minua ei olisi edes haitannut, vaikka olisit tehnyt Bridgetistä (otan omankädenoikeuden ja nimeän hahmosi puolestasi, nimittäin en jaksa kirjoittaa koko ajan ”päähenkilö” :’D) kliseemäisen kummitustytön, joka on Samaran ja Kayako Saekin serkku. Nyt ainoa kauhuelementti tuntui olevan tapahtumapaikka, mikä oli kieltämättä lattea, mutta silti parempi kuin vanha koulu tai hylätty sairaala.

Sinulla oli kyllä hyvä idea pieneen horroriin. Pidin siitä, että tanssiaiset toivat Bridgetille huonoja muistoja. Todella usein kaikkein karvoja nostattavimpia elementtejä kauhussa on asiat, jotka ovat iloisia ja hyväluonteisia (pikkulapset, tanssiaiset, leikkipuistot, etc), mutta joihin tuodaan yleistunnelmalla pahaenteinen sävy. Tässä kyseisessä kohdassa oli myös hyvä, ettet mennyt tarkempiin yksityiskohtiin; se jätti juuri sitä mystiikkaa, mikä oli ainakin minun mielestäni tarinasi kantava teema.

Asia, mikä jäi vaivaamaan minua kaikkein eniten, oli kirjoitustyylisi. Sinulla näytti olevan beta, mutta helppoja virheitä löytyi silti. Minua kiusasi suuresti se, että sekoittelit runomaista tyyliä ja tavanomaista kirjoitustapaa.

Toinen ovista irti saranoiltaan on ja on kaatunut.

Suuri kristallikruunu keskellä salia makaa.


Runomaisella tarkoitan tätä. Ylempi quote oli ensimmäinen tätä tyylisuuntaa mukaillen rakennettu lause, ja luettuani sen copypastesin sen muistiinpanoihini ja kirjoitin perään ”awkward”. Se kuulosti niin irralliselta ja omituiselta, ja ehdottomasti vähensi jo ennestään kyseenalaista ”pelottavaa” tunnelmaa. Sitten näitä kohtia alkoi ilmestyä enemmän, mutta ne vaikuttivat joka kerta yhtä mukaan kuulumattomilta ja saivat minut vain kavahtamaan. Eiväthän ne väärin kieliopillisesti ole, mutta kuten sanoin, ne olivat irtonaisia.

Jos sinulla oli pakkomielle kirjoittaa osa tekstistä näin, olisit voinut satsata täysillä ja pistää ne Bridgetin ajatuksiksi, kursiivilla omiksi kappaleiksi, jolloin niiden irrallisuus olisi ollut selkeästi tahallista ja ehkä miellyttävääkin. Vaihtoehtoisesti olisit voinut kirjoittaa koko tekstin runomaisella tyylillä, jolloin sen horror-puolta olisi pitänyt tarkastella uudestaan.

Kuten mainitsinkin, virheitä löytyi pari.

Korkeaan ja synkkään tilaan... joka on joskus loistanut arvokkuutta ja kauneutta.

Silti...nuo seinät muistuttavat arvokkuudesta.


Tämä kolmipisteen käyttö oli erittäin hämmentävää. Korvasit sillä pilkkuja ja välilyöntejä, etkä sellaisella tavalla, joka olisi ollut luonnollinen. Kolmipiste on tehokeino, jolla – oikein hyödynnettynä – voidaan tuoda tekstiin uusia tasoja ja sävyjä tavalla, joihin sanat eivät pysty. Nyt ne toivat mukanaan vain kiusallisia pausseja. (Alemmassa quotessa niiden jälkeen kuuluisi välilyönti, muuten. Helppo virhe, mutta tässä kohtaa syyttävä sormi kääntyy sinusta betaasi ;D)

Astelen hallin poikki, suurille oville.


Tähän ei kuulu pilkkua.

Toivottavasti et vajonnut masennukseen kommenttini myötä. Tosin tämähän on vanha teksti, ja olet varmasti kehittynytkin näistä ajoista, joten eipä tällä enää merkitystä ole ;D Jatka kirjoittelua!
難道 是天意

    1 tykkää.
Avatar
sunny
Vuoden kommentoija
 
Viestit: 177
Liittynyt: Su Syys 05, 2010 6:14 pm


Paluu Muu fiction (originaalit)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron