Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

Täältä löytyvät kaikki ficcien lukemiseen ja kommentointiin liittyvät keskustelut.

Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » Ke Touko 26, 2010 1:42 am

Kokemuksia ja tuntemuksia kommentoinnista. Nyt voit heittää romukoppaan kaiken, mitä tiedät tai uskot kommentoinnista, viedä kaikki "oikeat vastaukset" saunan taakse ja puhua vain itsesi puolesta välittämättä hiukkaakaan muista tai suuremmasta kokonaisuudesta.

Seuraavat kysymykset ovat pelkkiä ajatuksenherättäjiä, niihin ei tarvitse vastata.

Miltä kommentoiminen tuntuu?

Mikä tekee siitä hauskaa, ikävää, palkitsevaa tai työlästä? Kommentoitko ficcien perään vai otatko kirjoittajiin yhteyttä muulla tavalla? Arvostavatko kirjoittajat kommenttejasi? Saatko kommentoidessasi sanottua kaiken tarpeellisen, vai onko jotain, mitä et kehtaa? Onko olemassa ficcejä, joita haluaisit kommentoida, mutta et saa aikaiseksi? Kommentoitko säälistä? Kommentoitko aina kavereiden ficcejä? Onko olemassa jokin fandom, genre tms., jota haluat tukea kommentoimalla mahdollisimman paljon?

Miltä kommenttien saaminen tuntuu? Entä saamattomuus?

Kummat kiinnostavat enemmän, kommentit vai niitä kirjoittavat ihmiset? Oletko tutustunut kommentoijiisi? Onko heillä ollut sinulle jotain annettavaa? Onko sinulla kivoja kommentteihin liittyviä muistoja? Käytkö vastavierailuilla ficcejäsi kommentoineiden ficeissä? Onko sinulle käynyt niin, ettei ficciisi ole tullut pitkään aikaan yhtään kommenttia? Oletko silloin luopunut toivosta vai hätyytellyt kavereita kommentoimaan tai käynyt esim. kommenttikampanjassa? Jos ficcisi ei saa yhtään kommenttia, mistä silloin uskot sen johtuvan?

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Anraf » Ke Touko 26, 2010 2:14 am

Oiva topic. Kommentointi on ainakin itselleni vielä melko uusi asia, sillä olenhan tuore tapaus täällä Lafissakin. Olen lukenut jo muutamia ficcejä eri genrestä ja monikin niistä on herättänyt ajatuksia, mutta joskus se vaan tuntuu vaikealta ilmaista itseään. Johtuuko se sitten siitä, että pelkään kuulostavani tökeröltä, vaikkei se olisi ollut tarkoituksenikaan? Kenties.

Mun mielestä sellaiset tahdikkaat mutta asiaa puhuvat kommentit ovat niitä mitä jokainen kehittymiseen pyrkivä kirjoittaja haluaisi saada. Joten miksi sitten pelätä sitä että sanoo mielipiteensä suoraan? Sitähän kirjoittaja yleensä toivookin.
Sitten on tietenkin ne ihkutuskommentit mitkä valavat kirjoittajaan uskoa kykyihinsä, ja niitä varmaan jokainen tavoittelee eniten (vaikka väittäisi mitä).

Itse taas... Koen olevani sangen välinpitämätön kommentteihin. Eräs fiksu kuvasi sitä "pessimisti ei pety", mutta ei se sitä ole. Kun kirjoitan jotain, teen sen lähinnä itselleni. Avatakseni mieltäni ja sydäntäni, visioitani. Asioita hahmottaa paremmin paperilla, ja siksi onkin vapauttavaa pistää kaikki hassut sekä eroottiset ajatukset ja tunteet sanoiksi ja tapahtumiksi. Jokaisella kirjoittajalla on varmaan henkilökohtainen suhde omaan tuotokseensa, joten kommentit voivat osua myös arkaan paikkaan, mikäli niitä ei ole ilmaistu tätä seikkaa huomioonottavasti.

Mistä palaankin taas siihen että miksi en itsekään pahemmin kommentoi ihmisiä. Pitäisi kyllä. Koska tiedän että moni lopettaa hyvät tarinansa kesken kun eivät saa vastakaikua. Mutta mielestäni kirjoittajan pitäisi muistaa tehdä sitä lähinnä itselleen, itsensä avartamiseksi, eikä muiden miellyttämiseksi ja kommenttien kalastelun vuoksi.

Onhan se tietenkin sitten hienoa lopussa huomata onnistuneensa siinä määrin, että oma visio herätti tunteita muissakin lukijoissa. Ja mistäs sen sitten kirjoittaja saisi tietää, ellei kommenteista. Niinpä niin. Tämä kirjoitukseni tähän on nyt kyllä hyvinkin ympäripyöreetä, eikä varmaankaan anna vastauksia juuri oikeastaan mihinkään, mutta jos se edes herättäisi ajatuksia ja kommentointia (edes tähän jos ei ficceihin, vaikka mieluiten tietty just niihin) niin hyvä niin.
~Here lies what is left of me. The rest is mystery. Ignore thyself.~ (Stan Rice)

Avatar
Anraf
Vuoden jännitys
 
Viestit: 495
Liittynyt: Pe Helmi 05, 2010 4:27 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » Ke Touko 26, 2010 2:36 am

Mielipiteen sanominen suoraan on kyllä kaksijakoinen asia. Mitä enemmän olen kommentoinut, sitä helpommaksi se on käynyt. Eniten ongelmia tuottavat tällä hetkellä ficit, joissa on jotakin hyvää, mutta myös paljon huonoa. Miten saa sanottua tahdikkaasti, että vaikka en tykännyt henkilöistä, ja vaikka kieli oli kankeaa, ja juonessa oli epärealistista tuo ja tuo ja tuo ja selkeästi huonoa tuo, niin se oli silti ihan kehityskelpoinen ficci, vaikken näin suoralta kädeltä keksikään siitä mitään erityisen hyvää?

Minusta näyttää siltä, että useimmat jättävät tällaiset ficit kommentoimatta. Kai negatiivisten asioiden sanominen on muillekin hankalinta? Niitä kirjoittaessa pitää vain toivoa, että kirjoittaja olisi sen verran kypsä ihminen, että osaa ottaa ne vastaan rakentavana palautteena eikä henkilökohtaisena hyökkäyksenä - ja myönnän, että minun on usein hankalaa asetella mielipiteeni niin, että pysyttäisiin sen linjan oikealla puolella. Siinä vaiheessa toivon yleensä, että tietäisin kirjoittajasta vähän enemmän - kuinka paljon hän on kirjoittanut, kuinka tosissaan hän kirjoittaa, ottaisiko hän sittenkin vastaan mieluummin hiljaisuutta kuin negatiivista palautetta. En kuitenkaan haluaisi tuhota kenenkään 13-vuotiaan kirjoitusharrastusta sillä, että menen täräyttämään päin naamaa, ettei teksti miellytä tällaista kärttyistä 23-vuotiasta, joka olisi halunnut lukea psykologista pornoa. :D

Ei kavereille kommentoiminen kyllä yhtään helpompaa ole. ^^; Täällä on joitakin ihmisiä, joille minun on hyvin vaikea kommentoida siksi, etten halua tuoda heidän ficeistään esille mitään negatiivista. Jo lukiessa sivutan joitain osia todeten, että eihän tuo kohta lopulta niin tärkeä ole. Jollain tavalla se saa minut tuntemaan oloni huonommaksi kommentoijaksi kuin avoin negatiivisuus. :D

Eroan varmaan useimmista lafilaisista siinä, että minulle "tavallinen" Lafi-kommentti on erittäin luonteva muoto ilmaista ajatukseni. Kun ficci on luettu, minulla on siitä päässäni - tai jo osittain koneelle kirjoitettuna - melko valmis kommentti. En joudu miettimään, mitä siihen pitäisi vielä lisätä tai millä sitä pitäisi lihottaa, että siitä tulisi postauskelpoinen. Tiedän olevani tässä suhteessa harvinainen. :D

Sen sijaan kaikenlainen ihkutus on minulle ihan mahdotonta. :D En vain saa positiivisia tunteita siirrettyä päästäni näppäimistölle (enkä oikeastaan ole kovin hyvä niiden kanssa edes irl). Siksi onkin ollut hienoa tavata irl pari kirjoittajaa ja saada oikeasti varmuus siihen, että he ovat ymmärtäneet, kuinka paljon olen heidän ficeistään pitänyt. :D

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Psikharpax » Ke Touko 26, 2010 2:49 am

Mulla ei oikeasti ole mitään sanottavaa, koska mulla ei ole minkäänlaista mielipidettä aiheesta, mutta gnrbu ja Farna on niin sitkeästi painostaneet, kiristäneet ja uhkailleet mua viimeiset 2-3 tuntia, että taidan suoda niille sen omahyväisyyden ilon, kun ne tajuavat, että murruin kuin lasikuituharava.

Itse en kirjoita kommentteja, koska olen laiska paskapää. Kommentoin ainoastaan, jos löydän jotain mieltäräjäyttävää, yleensä en jaksa edes lukea mitään niin ajatuksella, että kommentinpuolikastakaan saisi aikaan, sikäli kun jaksan lukea yhtään mitään. Olen Lafissa epäaktiivisempi kuin naapurin kuollut koira.
En myöskään saa kommentteja, mikä ei kyllä varsinaisesti innosta julkaisemaan mitään, mutta mitäpä tuosta, maailma pärjää mainiosti ilmankin artsy-fartsy one shottejani.

Sitten ne käskivät mua copy-pasteamaan kaikki tekosyyt, jotka esittelin yrittäessäni säilyttää mainettani edes jollain lailla järkevänä Lafin edustajana, mutta päätin vain antaa esimerkin julmasta painostuksesta.

Farna sanoo: HAJOSIN 冗談だよ
gnrbu sanoo: Kiyo, tässä siulle posti: Ryo postasi juuri Twitteriin "se oli vitsi".
Farna sanoo: kiitos ryo, hyvä että kerroit että se oli vain vitsi. hetken jo MELKEIN luulin että... jeps
Kiyo sanoo: ... lol
gnrbu sanoo: xDDD
Farna sanoo: ihana
gnrbu sanoo: Hop hop postaamaan.
Kiyo sanoo: se on tyhmä. mitä mun pitää postata. : ((
gnrbu sanoo: Huomaatko, ei ole vaikeaa, kun me kerrotaan, mitä pitää postata?
Farna sanoo: postaa vaan, mä yritän kirjottaa tähän kommentointitsystkään niinpä
Kiyo sanoo: huomenna? : (((
gnrbu sanoo: Että Ryo tweettasi sen olleen pelkkä vitsi, ja että se on siun mielestä tyhmä. Heti! Voit myös lisätä, että se on hassun pieni.
Kiyo sanoo: ei se kiinnosta ketään : ( en mä halua aktivoitua yhtäkkiä lafissa kertoakseni, että ITSE ASIASSA, RYO EI OLE HOMO


Ihan oikeasti, toimin nyt ase ohimolla, älkää pitäkö mua idioottina, joka postaa paskan, täysin sisällöttömän viestin ihan huvikseen. Antakaa mun olla mielipiteetön ylhäisessä yksinäisyydessäni. ;____;


// Kiyo sanoo:
"mun on nyt pakko avautua. mä en ikinä kommentoi mitään ainoastaan siksi, että tissieni välissä möyhii rotta. oikeasti kommentoisin jatkuvasti, hyvin ja analyyttisesti, mutta en vaan pysty kun toi rotta painaa mun solar plexusta, mikä saa mun käsien hermot bugaamaan."

Avatar
Psikharpax
Teknikko
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:48 pm
Paikkakunta: Tre

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » Ke Touko 26, 2010 3:24 am

Olin törkeä ja sensuroin Kiyon äskeisestä viestistä kaiken raskauttavan todistusaineiston vähemmän tärkeän ja jatkan sen sijaan mietintää aiheesta "mitä kommentointi kertoo ihmisestä".

Jättääköhän monikin kommentoimatta sen takia, että luulee näyttävänsä tyhmältä, jos kommentti ei ole täydellinen? Olen kyllä niin huono ihminen puhumaan tästä asiasta, koska olen itse vetänyt punakynää niin moneen kommenttiin, etten oikeastaan kehtaa edes yrittää. ^^; Tunnen nimittäin itse näyttäväni tyhmältä, jos väitän nyt, ettei huono kommentti kenenkään elämää tai mainetta kaada, koska, no, kyllä meillä ylläpidossa on jonkinlainen kuva siitä, keiden kommentointia pitää tarkkailla erityisesti. Samanaikaisesti olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että ihmisten pitäisi miettiä vähemmän, mitä muut heistä ajattelevat, ja tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Aika hankala yhdistelmä. ^^;

(Ja Kiyon loppukommentin innostamana: Mikä on huonoin tekosyy, jonka nojalla olet jättänyt ficin kommentoimatta tai siirtänyt kommentoimista myöhempään? :D)

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Anraf » Ke Touko 26, 2010 3:33 am

Joo kyllä, tunnustan. Mulla on myös kynnys kommentointiin. Ei pelkästään oman ulosantini vuoksi, vaan myös siksi, että täällä ollaan hyvin tarkkoja siitä miten pitäisi kommentoida ja mitä. Se kuva ainakin on tullut. Että siinäkin pitäisi melkein noudattaa jotain tiettyä kaavaa, ollakseen "hyvä kommentti".
Olen kai joku kapinallinen kun en pidä muottiin iskemisestä sekä rajoituksista, vaikka tiedän kyllä että yhteiseksi parhaaksihan ne ovat...
No, ehkä pitäisi vaan kommentoida enemmän, kuten edellä mainittiinkin. Saisi siihenkin jonkinlaisen "tachin".
~Here lies what is left of me. The rest is mystery. Ignore thyself.~ (Stan Rice)

Avatar
Anraf
Vuoden jännitys
 
Viestit: 495
Liittynyt: Pe Helmi 05, 2010 4:27 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » Ke Touko 26, 2010 3:43 am

Mitä luulet, jos mitään kommentointirajoituksia ei olisi, millaisia kommentteja kirjoittaisit?

Minulle "ei kommentointirajoituksia" synnyttää kuvan paikasta, jossa kommentit ovat melko lyhyitä (en puhu yhdestä lauseesta, mutta keskipituus voisi olla parin kappaleen luokkaa) ja keskittyvät kehumiseen yleisellä tasolla ja jatkon toivomiseen. Olen sen verran laumasielu, että jos tämä olisi normi, ei minunkaan tulisi kommentoitua muita kuin sellaisia ficcejä, joiden kirjoittajille pystyn rehellisesti sanomaan, että haluan lukea lisää - tällä hetkellä kommentoin siis suunnilleen kaikkea lukemaani, oli se hyvää tai huonoa. Negatiivisen mielipiteen esittämisestä tulisi siis entistä hankalampaa.

Olen siitä omituinen tapaus, että minulle nykyiset kommenttisäännöt vain helpottavat kommentointia, mutta tiedostan kyllä, ettei näin ajattelevia voi olla monta. :D Oikeastaan minun ei varmaan olisi pitänyt sanoa tätäkään, koska nyt joku varmasti alkaa ajatella, että "jos joku moderaattori sanoo noin, niin varmaan asian täytyy olla niin ja kommenttisääntöjen lahja jumalilta, vaikka niiden takia en kyllä voikaan koskaan kirjoittaa itse yhtään kommenttia".

Elättelen kyllä utopiaa siitä, että jos kommenttisääntöjä ei olisi, kaikki innostuisivat yhtäkkiä kommentoinnista ja alkaisivat kommentoida kymmenen kertaa päivässä vain valaistakseen jonkun kirjoittajan päivää. ^^ Sitten kirjoittajatkin ilahtuisivat ja kohta tanssisimme kaikki käsi kädessä Lafiellan kannella laulaen jotain tosi kornia rock-klassikkoa. *fiilistelee täällä Ozzyn Dreameria*

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Larjus » Ke Touko 26, 2010 3:55 pm

Minunkin tekee nyt mieli tulla tänne aukomaan päätäni, ja kertomaan vähän omia ajatuksia kommentoinnista.

No, itse olen ihminen, jonka ajatusmaailma kommenttien suhteen menee suunnilleen näin: "Jos jaksat lukea loppuun, jaksat kommentoida." Nimittäin kyllä, jos olen lukenut jonkun ficin kokonaan, vaikka hampaat irvessä väännän siihen kommentin. Alku on hankalaa, mutta loppua kohden kirjoittaminen helpottaa. Saatan joskus harvoin luistaa tästä tavastani, yleensä silloin, jos fici saa joka osaan arviolta 25 kommenttia tai se oneshot. Koska etenkin jatkoficeissä olen huomannut, että jos ei saa kommentteja, innostus kirjoittaa lisää vähenee. Myönnän, että itselläni on se tismalleen sama juttu. En ole lafiin vielä mitään ficejä postannut (varokaa vaan, kyllä niitä tulee!) , mutta muille foorumeille kyllä (en kerro missä niitä on joten ette käy lukemassa!). Ja siellä huomasin itsekin, että jos satuin saamaan kommentteja (niillä ei ole kommenttirajoituksia), innostusta kirjottaa löytyi enemmän. Okei, se, että siellä ei ollut mitään rajoituksia, johti siihen että sai yhdensanan "jatkoa" kommentteja, jotka eivät kyllä innostaneet yhtään. Modet kyllä kävivät huomauttamassa näin lyhyistä ja asiattomista kommenteista...
ja kaikki huomaa miten selkeää ja laadukasta Larpan kirjotukset on

Musta on kyllä hyvä, että Lafissa on edes jonkinlaiset kommenttisäännöt, mutta välillä musta kyllä tuntuu, etten voi ilmaista itseäni niissä kommenteissa kunnolla. Koska jos olen sattunut pitämään ficistä, todennäköisesti olen pitänyt siitä tosi paljon (koska yleensä joko tykkään paljon tai en ollenkaan), niin, että mieluusti vain ihkuttaisin kuin kirjoittaisin järkevästi. Toki tällaiset "ihkutusviestit" voi välittää suoraan kirjoittajalle, mutta toisaalta sitä halua kirjoittaa julkisesti ja tuoda näkemyksensä (Myös sen ihkutuksen) esille. Ainakin minä haluan. No, musta tuntuu, että mun "julkiset kommentit" (ihkutan mesessä) on tosi tönkköjä, koska yritän siistiä niitä, saada niihin asiaa, mutten kuitenkaan yritä tehdä niistä "asiallisia". Tai siis asiallisia niin, etten hauku lyttyyn, kiroile paljoa ja kirjoitan jotain järkevää, mutta teen niistä kuitenkin omanlaisiani ja tunnepohjaisia. En niin "virallisia". Toistaiseksi ei kommenttejani ole vissiin poistettu, joten eivät varmaan ole ollut ihan perseestä sisältöineen. Mutta mä kuitenkin koen, että kommentit on oma tapansa viestiä kirjoittajan ja lukijan välillä, etenkin, jos kirjoittaja vastaa kommentteihin. Siitä tulee aina sellainen "lämmin" olo, että joku on lukenut tän mun kommentin ja tavallaan "kommentoi" senkin :D
その時の 気分で
ポーランドルール発動だしー
「ずっと俺のターン!」

Avatar
Larjus
Teknikko
 
Viestit: 245
Liittynyt: La Syys 12, 2009 10:05 am
Paikkakunta: stadi.

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja shunshun » Ke Touko 26, 2010 5:22 pm

Jätän kommentoimatta vain silloin, kun yksi 16'sta sivupersoonastani ottaa vallan ja uskottelee minun olevan joko 3-vuotias pikkutyttö (eli en osaa käyttää tietokonetta, enkä edes yllä näppäimistölleni) tai olen 18-vuotias ranskalainen hienostoneiti (enkä ymmärrä suomea).
Tai ainakin toivoisin sen menevän näin...

No, joka tapauksessa tykkään aina puhua suuni puhtaaksi!
En väitä kommentoivani jokaista lukemaani ficciä, mutta sanotaan, että noin 1/10 jää kommentoimatta. Samalla huomaatte lukemieni ficcien määrän viikossa... ei ole paljoa. Pääsykoekirjat houkuttelevat tällä hetkellä enemmän.
Se, miksi jätän edes joskus kommentoimatta on mielestäni ihan hyvästä syystä, johon palaan myöhemmin.
Miksi taas kirjoitan kommentteja?
- No siksi, että joko ficissä on jotain niin pahuksen hienoa, että se herättää minussa tunteita ja haluan ehdottomasti kertoa kirjoittajalle ajatuksistani ja kehua hyvää työtä sekä mahdollisesti auttaa huomaamaan kehityskelpoisia asioita, joiden huomasin ontuvan.
-Tai sitten kirjoitan kommentin siksi, että suomen kieliopille sekä kaunokirjallisuudelle omistautunut aivonystyräni saa minut itkemään verta. Harvinaisen kriittiseksi äidyn silloin, kun kyseessä on betaamatta ja täysin panostamatta jätetty teksti, josta ala-astelainenkin osaisi korjata isot alkukirjaimet ja erisnimet oikein.
Opettelin aikanaan antamaan kriittistä, rakentavaa kommenttia, joka joutuu välillä vieläkin koetukselle, kun päälle parikymppisen, kyynisen ämmän ymmärrys ei ulotu siihen gnrbunkin mainitsemaan 13-vuotiaaseen aloittelevaan ficcariin. Näin ollen on ehkä kerran tai kaksi tai - no numerothan ovat suhteellinen käsite - tehnyt mieli pyyhkiä vaivalla väkerretty asiallinen, kohteliaahko ja joskus väen vängällä jotain positiivista sisältävä kommentti hevon vittuun ja painaa caps lock päälle kirjoittaakseni tilalle jotain todella epäinhimillistä ja maksimissaan kolmesanaista.
Minäkin olen vain ihminen eikä ole edelleenkään missään moraalisessa tilanteessa väärin sanoa, että jokin asia (teksti, elokuva, vaate, ruoka, yms.) on omasta mielestä aivan kamala ja kaikin puolin toivottoman surkea tapaus.
Jos tikahdun negatiiviseen mielipiteeseeni, pyrin ensin käyttämään tarvittavan ajan facepalmaamiseen ja keyboard smashiin, jotta tajuan, että "aaa, mitä paskaa"-kommentti ei auttaisi ketään ja minua vielä vähemmän. Lisäksi yritän ulottaa sen ymmärrykseni pidemmälle ja ajatella, että olen varmasti joskus ollut itsekin samalla tasolla. Tuskin koskaan onnistun ymmärtämään, mutta saan aikaan jotain, millä en aiheuta seuraavien vuosien egonromahdusta kenellekään ja toiset ovat oikeasti kehittyneetkin jatkossa.

Sitten on niitä ficcejä, kuten taas vaihteeksi gnrbu sanoi: ficit, joissa on asioita, joista ei tykännyt, mutta idea on ihan kehityskelpoinen vaikkei oikein keksikään mitään erityistä sanottavaa siitä. Joko pakotan itseni keksimään lisää positiivista tai korostamaan löytämieni hyvien juttujen merkitystä tai... kirjoitan hyvän luonnoksen, mutten julkaise sitä, koska olen kiltti ihminen, enkä voi julkaista kommenttia, missä ei ole edes jotain hyvää. (Tämä oli yksi syy, miksen aina kommentoi).

Mielestäni nämä kriittiset kommentit, joita annan ovat täysin asiallisia, mutta kuten ylläripylläri gnrbu sanoi, on vaikea tietää, miten kirjoittaja suhtautuu.
Kuvittelin joskus niin, että mitä vanhempi, sen neutraalimmin reagoiva ihminen.
My ass!
Ikuisuus sitten kirjoitin johonkin ficciin kriittisen ja rakentavan kommentin, (itse asiassa pidin ficistä semisti ja ilmaisin senkin), mutta ko. kirjoittaja otti sen nimenomaan hyökkäyksenä ja intti vastaan kaikessa, mitä sanoin. Tunsin, ettei mielipiteeni ollut oikeutettu, koska kirjoittaja aika pitkälti ilmoitti, että hänen tekstinsä on hyvä eikä missään voi parantaa.
Aloin sitten miettiä, että pitäisikö vain olla hiljaa ja jättää kritiikki kokonaan pois, koska ehkä ihmiset tahtovatkin kuulla vain, että heidän tekstistään on pidetty.
Opin kuitenkin unohtamaan tuon ja olen sen jälkeenkin kirjoittanut kriittisiä kommentteja. Vaikka aina teen sen erittäin perustellen, etteivät väitteeni ja neuvoni seiso tyhjällä pohjalla, ja vieläpä onnistun löytämään positiivisia asioita joukosta.
Sitten on kuitenkin tilanteita, missä kritiikkiin on suhtauduttu vastaanottavaisesti ja sitä on pidetty apuna, joka saa taas oloni tuntumaan siltä, että vaivannäköni ei ehkä ollutkaan turhaa.

Yleisin syy kommentoimattomuuten minulla lienee se, että ficci on minusta mitäänsanomaton. Lopputulos on ihan kiva tai okei. Jos mistään ei saa mitään irti eikä ole sanottavaa, jos kaikki oli aika keskinkertaista - ei hyvää, ei huonoa -, niin mitä siitä oikein pitäisi analysoida.
"Tekstissä ei ole erityisemmin suoria virheitä, mutta idea, kerronta ja toteutus ovat harvinaisen keskinkertaisia. Hahmot eivät ole poikkeuksellisen kliseisiä, mutteivät lainkaan omaperäisiäkään. Heistä ei itse asiassa tullut mitään mieleen, eikä voinut edes samastua. Kerroit jotain, muttet tarpeeksi, muttet kai jättänyt mitään oleellistakaan pois."
^ En pysty kirjoittamaan tuollaista kommenttia, koska tuollaisen kirjoittaminen on minusta pahempi kuin rakentava kritiikki.

Koska minulla kommenttien kirjoittamiseen ei ole mitään kynnystä, niin en ehkä osaa asennoitua ihmisiin, joille se on. Samoin kuin eräällä edellämainitulla, jota olen tässä koko läpätykseni ajan lainaillut, minulle tulee luonnostaan se kommentti, joka toisille tuottaa päänvaivaa. En koskaan joudu miettimään, mitä pitäisi lisätä ja millä saisi kommentista pidemmän. Okei, sillä on varmaan tekemistä sen kanssa, että minulla on aina paljon sanottavaa ja höpöttely on elämäntehtäväni, kuten huomaatte.

Entä sitten saamani kommentit?
Kirjoitan suurimmaksi osaksi itselleni, koska... no miksi kirjoittaisin jotain, mistä en pidä. Ja koska itse pidän jostain, tahdon jakaa sen muiden kanssa ja antaa heille ajateltavaa (jos sellaista siis ficin pohjalta voi syntyä). Lisäksi olen kiinnostunut kuulemaan muiden tulkintoja, koska kukaan ei näe asioita samalla tavalla.
Kukapa ei pitäisi kohteliaisuuksista, mutta vain kissa elää kiitoksella. Rakentava kritiikki on siis toivottua, koska kukapa ei tahtoisi olla parempi.
Joskin joissain teksteissäni, joita yleensä myös vähiten kommentoidaan, olen sitä mieltä, että ne ovat jotain oman aivotoimintani multihuipentumia. Valitettavasti ne ovat lähes kaikki hyvin kielikuvallisia, jolloin teksti kertoo toista kuin tarina ja sitä ei tunnu tajuavan kukaan muu kuin minä. Pyrin ottamaan palautteen aina rakentavasti, mutta joskus lukijalta on mennyt niin kovaa ja korkealta ohi, että selitän oman "supermakean" näkökulmani asiaan enkä osaa auttaa eriävässä mielipiteessä. Lisäksi, jos olen nimenomaan tarkoittanut jonkin asian tietyllä tavalla ja se koetaan negatiiviseksi, niin sitten sanon yleensä helposti vastaan.
Hyvä puoli on kai se, etten ota itseeni, sillä ajattelen vain olevani väärinymmärretty ja iloinen siitä, että itse ymmärrän jonkin tekstini hienouden, jolloin se voi merkitä minulle paljon enemmän kuin kellekään toiselle.


Miksi aina silloin, kun yritän sanoa asiat muka-tiiviisti, niin kirjoitan tällaisen kilometriviestin :<
Lisäksi, miksi minusta tuntuu, että joku vihreä täällä sanoi paljon mielipiteitäni, jotka nyt vain läpätin uudestaan eri muodossa...
-Mä en ole homo!
- Vidoll Shun

Ruokalista

Avatar
shunshun
Pääesiintyjä
 
Viestit: 647
Liittynyt: To Elo 14, 2008 6:56 pm
Paikkakunta: Inside every mind blowing orgasm

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Tyler » To Touko 27, 2010 2:24 pm

Vaikka en nyt niin kauhean montaa ficciä olekkaan kommentoinut, niin kyllä mä ihan oikeasti yritän. Nytkin olen ajatellut kommentoida yhtä jatkoficciä, mutta jotenkin sen kommentin aloitus aina siirtyy, "no mä kommentoin tätä huomenna. oho en kommentoinutkaan". Musta on vaikeaa just perustella että mikä siinä ficissä oli hyvää ja mikä huonoa, eniten se ehkä että mikä oli hyvää. Ficin ei tartte mun mielestä olla mestarillisesti kirjoitettu eikä juonen mikään uusi Da Vinci koodi että mä tykkään siitä, se tykkääminen tulee vain fiilispohjalta. Yritä sitä sitten selittää rakentavasti kirjoittajalle. Myöskin hehtaaripitkä analysointi on mulle vaikeata, ja uskon että monille muillekkin. Tuntuu myös että kaikki edelliset kommentoijat ovat sanoneet jo kaiken tarvittavan eikä viitsisi toistaa heitä.

Mutta sitten kun sen kommentin saa aikaiseksi, siitä tulee jotenkin hyvä tunne. Sitä toivoo että kirjoittaja saa jotain hyödyllistä irti juuri sun kommentista, ja siksi just yritän aina kirjottaa jotain kritiikkiäkin mukaan. Jos julkaisisin tänne jonkun ficin mä ainakin arvostaisin yhtä suoran kriittistä kommenttia kuin viittä joissa ihkutetaan että aws olipa söpöä kun ne pussasi, parita se tolle ja tolle ja jatkoa ficciin niin vaan hemmetisti. Toki myös jos aikoo kommentin kirjoittaa niin pitäisi myös kertoa että mistä tykkäsi ja mikä oli hyvin kirjoitettu.

Mun mielestä lafin kommenttirajoitus on aivan upea systeemi, ficin kirjoittajallekkin on varmaan mukavempi saada kommentteja jossa on oikeast sisältöä enemmän kuin pari awwwwsia tai "tää on paska". Kauhulla muistelen vanhan Lafin Kyo/George Bush-ficciä ja sen kommentteja, se tiivistää mun mielestä oikein hyvin että miks kommenttirajoitus on olemassa.

Sitten on tämä ongelma, kun ficci ei saa kommentteja. Usein vähän kommentoidut ficit voivat olla todella upeita, mutta on myös näitä joista ei vaan saa mitään nättiä mielipidettä aikaan. Miten sä pystyt ilmoittamaan kenellekkään että hänen tuotoksensa on kliseistä, ylitaiteellista scheisseä jossa ei ole mitään omaa ja jonkalaisia on kaksitoista tusinassa? Mutta koska kukaan ei tätä ilmoita, niin kirjoittaja ei koskaan saa tietää että mitä teki väärin ja masentuu. Toisaalta jos asian ilmoittaa, kirjoittaja pitää itseään huonona ja masentuu taas. Mä myös pelkään että jos kirjoitan kriittisemmän viestin niin kirjoittaja alkaa inttää vastaan ja suuttuu, siksi multa on väänyt vähän vähemmälle nämä, ööh, nuorempien ficcien kommentointi, koska ajattelen että vanhemmat osaa ottaa kritiikin paremmiin vastaan ja mä nyt yleensä tykkään kirjoittaa kritiikkiäkin kommenttiin. En vielä kertaakaan ole törmännyt suomenkieliseen ficciin josta en olis löytänyt jotain paranneltavaa.
Mä pyrin kommentoimaan näitä ei niin suosittuja ficcejä, mutta jos se tarina vain oikeasti on niin huono ettei siitä saa nättiä mielipidettä tai sitä ei edes jaksa lukea loppuun.
We can't stop here, this is bat country

Avatar
Tyler
Bändäri
 
Viestit: 35
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 12:14 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Larjus » To Touko 27, 2010 3:56 pm

Tyler kirjoitti:En vielä kertaakaan ole törmännyt suomenkieliseen ficciin josta en olis löytänyt jotain paranneltavaa.

No tässähän herää kysymys, että onko edes olemassa "täydellistä ficiä, jossa ei ole mitään paranneltavaa."
Mun mielestä ei ole, ja se onkin musta hieno ominaisuus niin ficien kuin minkä tahansa asian suhteen. Koska kukaan ihminen ei ole täydellinen, ei voi olettaa, että hänen kirjoituksensakaan olisi. Ja mikä määrittelee sen, mitä pitäisi parantaa? Mielipiteet. Joistakin ficissä on ihan huippukuvailu, mutta toisesta sitä on liikaa. Tai jostakusta sitä on liian vähän. Kuka on oikeassa? Ei kukaan, siksi tällainen "parantelu" on mielestäni ristiriitaista. Siksi musta onkin tärkeää, että kommentoija tuo ilmi että kyseessä on hänen mielipiteensä, eli mieluummin sanoo "mielestäni tätä kuvailua voisi hieman karsia. Olet kuvaillut hyvin, mutta joidenkin asioiden huomioimisen voisi jättää vähemmälle. Nyt teksti on nimittäin melko raskasta lukea." kuin että "Tätä kuvailua on aivan liikaa, vähennä sitä niin lukeminen helpottuu ja kevenee." Tai jotensakin noin. Ensimmäisessä esimerkissä tulee nimittäin ilmi, että se on vain mielipide, ei mikään tosi väittämä, joka aivan satavarmana pitäisi paikkaansa. (laatuesimerkki, mutta tajusitte pointtini <//3)
Ja mielestäni myös lukijan on oltava kriittinen näitä rakentavia kommenteja kohtaan. Jos joku sanoo suoraan että kirjoitustyylisi on huono eikä sovi ficiisi, ei siitä pitäisi välittää. Kirjoitustyyli on osa identiteettiä ja itseään, mielestäni sitä ei saa mennä haukkumaan. Se on sama kuin joku tulisi sanomaan että "onpas sulla ruma nenä, hirveä pottu." Jotkut myös ovat tajunneet rakentavan väärin - heistä se on sitä, että ficiä pitää kritisoida jokaisesta pilkusta ja sanavalinnasta. Tai sitten mennään sörkkimään toisen tapaa kirjoittaa. Mielestäni ficiä saa kritisoida, ei itse ihmistä ja hänen ominaisuuksiaan (aka kirjoitustapaa). Muistan nimittäin, että yhdellä foorumilla eräs henkilö kirjoitti ficiä, jota itsekin seurasin (ja kommentoin). Sitä luki ja kommentoi myös eräs toinen, joka jokaisessa viestissään kirjoitti "Anteeksi vain, mutta en voi sietää kirjoitustyyliäsi. Fici on hyvä mutta tapasi kirjoittaa häiritsee liikaa." Itselle tuli sellainen olo että miksi hitossa sitten luet ja jaksat kommentoida, ja aina tuoda ilmi tuon asian. Hän ei edes maininnut mikä siinä kirjoitustavassa häiritsi. Ei varmaankaan tuntunut kirjoittajastakaan kovin kivalta, vaikka monet hänen tuotostaan kehuivat.

Nyt unohdin täysin mitä mun piti vielä sanoa, tulen muoksimaan jos muistan.

// Niin joo, ja lisäksi: olisiko "täydellinen" (kuka sen määrittelee?) ja niin paranneltu fici, jossa ei olisi enää lainkaan itse kirjoittajaa ja sielua mukana, edes mukavaa luettavaa? Koska musta myös ulkopuolisten muutokset syö ficin luonnetta ja aitoutta. Silloin ei olekaan enää yhtä kirjoittajaa, joten koko fici muuttuu edes luonteeltaan.
その時の 気分で
ポーランドルール発動だしー
「ずっと俺のターン!」

Avatar
Larjus
Teknikko
 
Viestit: 245
Liittynyt: La Syys 12, 2009 10:05 am
Paikkakunta: stadi.

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja shunshun » To Touko 27, 2010 5:55 pm

Aloin kanssa miettiä tuota "täydellisen ficin" käsitettä.
Sehän on itsestäänselvyys, ettei täydellistä ficciä voi olla, sehän on täysin absurdia, koska ei voi olla täydellistä ihmistäkään - aina on joku, joka ei tykkää. Ja siksi onkin oikeastaan turhaa edes yrittää pyrkiä ficillään täydellisyyteen. Tämän takia "täydellisen" ficin kirjoittaminenkin taitaa olla onneksi mahdotonta. Joskin on mahdollista kirjoittaa ns. hyväksytyn kliseinen ficci, eli sellainen, jossa on kaikkein suosituin paritus ja kaikkein suosituin teema ja tyyliomaksuntaa foorumin luetuimmilta kirjoittajilta - jolloin minusta ollaan tässä pelätyssä sieluttomassa tuotoksessa.

Kuten tässä jo sanottiinkin, että toiset tykkää runsaasta kuvailusta, toiset vähemmästä, ja kumpikaan ei ole ns. oikea tyyli. Olen täysin samaa mieltä.
Tosin kommentoijalla on minusta myös se vastuu, että erottaa kirjoitustyylille ominaiset piirteet ja sellaiset asiat, jotka ovat ehkä kehittymättömyyden ylilyöntejä. Esim. vaikka kolmeosainen ficci, jonka pituus on 60 sivua vain siksi, että kirjoittaja väkertää kolme kappaletta jokaisesta varpaanväliin kohdistuvasta kutittavasta tunteesta ja hetkellisestä hyttysenpureman kuumotuksesta aina nenäkarvanväpätykseen asti askelrytmejä unohtamatta. Tosin... Alastalon Salissahan on aikalailla tällainen kirja, ja kaunokirjallisuuden kulmakiviä... Mutta minusta on vissi ero vain ympätä kaikki asiat ficciin kuin ympätä suurin osa tarkoin valikoiduista asioista taidolla ja tyylillä ficciin.
Tai ficci, joka on kauttaaltaan vuoropuhelua ja muistuttaa enemmän näytelmän käsikirjoitusta kuin kaunokirjallista tuotosta - tämänkin voi toki oikeuttaa mainitsemalla kirjoittavansa käsikirjoitustekniikalla.

Ominaisen tyylin ja häiritsevän rakenteen välillä menee hiuksenhieno ero, joka on aina vähän tulkinnanvarainen. Siinäkin valitettavasti vaikuttaa se mielipide, koska arvosteluasteikko on siellä jokaisen omassa pikku makaronilaatikossa.

Entäs sitten se, että ei nyt ole olemassa täydellistä ficciä ja kaikessa on jotain korjattavaa, mutta olen itse huomannut, että joillain kommentoijilla on tapana väen vängällä etsiä edes jotain kritisoitavaa tai korjattavaa authorille, vaikkei se olisi mitenkään oleellista eikä sinänsä nostaisi ficin tasoa kuin ehkä yhden lukijan silmissä - mutta piru vie se on silti aina pakko jotenkin vääntää sinne.
Usein sen näkee kirjoitettavan "Jos nyt jotain kriittistä pitäs sanoa / jos pitää keksiä jotain parannettavaa niin..."-tyyliin, joka saa sen tuntumaan vähän oudolta. Parannettavaa asiaa pitää oikein hakemalla hakea ja se on sitten ihan ihan iiihan pakko sanoa. En tiedä onko se monista sitten se piirre, jolla hyvin sisältöpitoinen ja positiivinen ylistyskommentti muuttuu "Lafin vaatimusten mukaiseksi", vaikka se olisi ollut sitä ilman kriittistä pilkunnussimishuomiotakin.
Ja tosi usein se pieni nusasukritiikki on nimenomaan se oma mielipide tyylillä "seksikohtaus olisi voinut olla pidempi/lyhyempi" tai "olisin halunnut, että kerrot enemmän Ruksuttimen makuuhuoneen sisustuksesta ja sen tekstiilivalinnoista sängyllä".

Kun itse saan kommentin, jonka parannusehdotuksena on nimenomaan mielipide ja luultavasti sellainen, josta en ole samaa mieltä, niin olen ihan kysymysmerkkinä, kun en tiedä, miten pitäisi reagoida saati vastata kommentoijalle. Musta tuntuu niin turhalta sanoa "Jaa, arvostan mielipidettäsi, mutta en ole itse samaa mieltä, ja koska tää oli nyt puhtaasti toiset tykkää muhkummasta-tilanne, niin en voi luvata muutoksia tulevaisuudessakaan."
Silloin ollaan siinä Larjuksen mainitsemassa kirjoittajan omassa persoonallisessa tyylissä, ja mietitään, että mitä pitäisi muka asialle tehdä.
Tosin kommenttihan ei voi oikein olla mielipiteetön. Tämä varmasti aiheuttaa päänvaivaa ihmisille, jotka eivät kommentoi kamalan usein... tai tuossa Larjuksen mainitsemassa esimerkissä joku ei ainakaan ollut kovin tahdikas (tuollaiset ajatukset voi pitää omana tietonaan tai kertoa kaverilleen mesessä, mutta ei ole kirjoittajan vika, että on ominainen tyyli). Mutta uskoisin tosiaan tämän mielipiteen ja yleisesti rakentavan kritiikin, joka ei ole mielipide menevän toisinaan sekaisin, etenkin, kun joskus niistä mielipiteistäkin on hyötyä jopa siinä kritiikissä.

Nyt, kun alan miettiä tätä tarkemmin, niin huomaan, miten monimutkaiselta kommentin tuottaminen vaikuttaa ja voi ollakin - enkä edes tajua, miten saan itse aikaan siedettäviä kommentteja (jos saan). Enkä tunnu edes osaavan tehdä tähän mitään hyvää säännönmukaisuutta, milloin pitää toimia mitenkin. Peukalosääntö voisi helpottaa monen kommentointia hermoilevan näpyttelykammoa. Joskin vanha kunnon tunnepohja taitaa olla paras sääntö kielioppitarkkuuden lisäksi.
-Mä en ole homo!
- Vidoll Shun

Ruokalista

Avatar
shunshun
Pääesiintyjä
 
Viestit: 647
Liittynyt: To Elo 14, 2008 6:56 pm
Paikkakunta: Inside every mind blowing orgasm

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja neo-giri » Pe Touko 28, 2010 11:47 pm

Mulla on hirveä hinku kommentoida tätä asiaa edes jotenkin kun sanottavaa tästä riittäisi, mutta katsoo nyt mitä saan sepustettua.

No siis ensinnäkin, yritän kommentoida niin paljon kuin vain jaksan. Kyllä, sormien liikuttaminen ei paljoa energiaa tarvitse, mutta kun olen hidas kirjoittamaan kommenttejakin niin yhden kommentin kirjoittamiseen menee vähintäänkin se puoli tuntia. Ja puoli tuntia on paljon ja vaikka nyt olenkin melko paljon koneella, tavallisesti noin neljä tuntia per päivä, niin kyllä sen huomaa että se kommentointi vie aikaa. Ja kun yhden ficin on lukenut loppuun niin yleensä tulee jo kiire lukemaan seuraavaa, tai sitten haluaa jo nukkumaan, yleensä kun ainakin mulla on tapana lukea ficcejä pääasiassa illalla ja jos on oikeinkin koukuttava ficci niin ne viimeiset osat jo lukee ihan silmät ristissä, yrittäen pysyä hereillä ja saada tekstistä selvää. Seuraavana päivänäkään ei sattumalta jaksa kommentoida ja tadaa, näin menee jonkin aikaa kunnes jo viikon päästä huomaa että kappas kepponen, enhän mä edes muista kunnolla mitä siinä ficissä tapahtui ja en kyllä nyt rupea sitä uudestaan lukemaan, niin hyvä kuin se olikin. Tietenkin viikon jälkeen nyt muistaa pääpiirteittäin mitä lukemassaan tekstissä on tapahtunut, mutta ne pienet asiat, kuten ficin hauskat/ihanat kohdat joita on kiva mainita siinä kommentissa ovat päässeet unohtumaan ja siitä kommentista sitten tulisi sellainen samaa kaavaa toistava: ihana ficci, hahmot oli kivoja, kuvailit hyvin, kirjoitusvirheisiin en törmännyt ja sitä rataa. Mutta yritän kyllä parhaani mukaan niitä kommentteja kirjoittaa.

Millaisiin ficceihin sitten kommentoin.... Olen huomannut että ainakin itseni on helpointa antaa palautetta jonkin ficin ensimmäisesta osasta. Siinä vaiheessa ei ole tullut vielä niin hirveästi sitä kommentoitavaa tekstiä ja niin edelleen. Ja hyviä ficcejä on tietenkin mukavampi kommentoida. Oikeastaan mulla on kokonaan jäänyt se huonompiin ficceihin kommentoiminen koska pelkään että mollaan liikaa enkä löydä ficistä mitään hyvää sanottavaa. Itsekin ficcejä hieman julkaisseena tiedän kuinka mukavalta se tuntuu saada kommentti, mutta minä en ainakaan pitäisi siitä jos itse saisin kommentin jossa on vain sanottu huonoja asioita, oli ne sitten kerrottu kuinka rakentavasti tahansa (sellaista en onneksi ole ainakaan vielä saanut) Kerran luin oikeasti todella huonon ficin en nyt kerro sen nimeä tai mitään ja olisi kyllä tehnyt ihan älyttömästi mieli kirjoittaa kommentti siihen, mutta sain pidettyä itseni kurissa ja päädyinkin vain mesessä eräälle tyypille lollailemaan siitä. Jos sen kommentin olisin kirjoittanut ja lähettänyt niin en kyllä olisi ihmetellyt jos se kirjoittaja olisi lopettanut kirjoittamisen kokonaan, sen verran pahoja lauseita olisin saanut aikaiseksi. mm. " Ei jeesus toi seksikohtaus oli surkeesti kirjotettu. Ootko muka oikeesti ton ikänen ku profiilissas lukee?O.O Luulin et oot korkeintaan jotain 11v. Kuvailua ei ollu sitten yhtään ja hahmotkin oli ihan hämäriä! Vaikka tää nyt onkin fanFICTIONIA niin ei kukaan edes keksityssä tekstissä vois olla tollanen." jne. Joskus on parempi jättää kommentoimatta, varsinkin jos ei osaa ilmaista asiaansa kovin kauniisti...

shunshun kirjoitti:Entäs sitten se, että ei nyt ole olemassa täydellistä ficciä ja kaikessa on jotain korjattavaa, mutta olen itse huomannut, että joillain kommentoijilla on tapana väen vängällä etsiä edes jotain kritisoitavaa tai korjattavaa authorille, vaikkei se olisi mitenkään oleellista eikä sinänsä nostaisi ficin tasoa kuin ehkä yhden lukijan silmissä - mutta piru vie se on silti aina pakko jotenkin vääntää sinne.
Usein sen näkee kirjoitettavan "Jos nyt jotain kriittistä pitäs sanoa / jos pitää keksiä jotain parannettavaa niin..."-tyyliin, joka saa sen tuntumaan vähän oudolta. Parannettavaa asiaa pitää oikein hakemalla hakea ja se on sitten ihan ihan iiihan pakko sanoa.

Itse tavallaan syyllistyn tähän, tavallaan en. Toisinaan tosiaan mainitsen kommentissa asian joka häiritsee vain todella vähän, mutta joskus kerron kirjoittajalle asiasta joka ihan oikeasti jopa ärsyttää ainakin minua tekstissä. Voihan se olla että olen ainut jota kyseinen asia häiritsee, mutta ei voi mitään, kommenttiin kirjoittaa mitä haluaa ficistä sanoa. Jossain elokuvassa, olisikohan ollut Rottatuille X'D sanottiin yhdessä kohtaa että kriitikko nauttii kirjoittaessaan negatiivista palautetta. Ehkä jokaisessa meissä sitten on pieni kriitikko joka haluaa sanoa jotain 'huono' ficistä. Otetaan toisena esimerkkinä se kun maantiedon tunnilla kerran opettaja kysyi, miksi esimerkiksi afrikasta kertovat uutiset ovat lähes poikkeuksetta dramaattisia tms. Opettajan oma kommentti siihen oli se, että ihmismieli on sen verran kieroutunut, että sitä kiinnostaa enemmän uutinen kapinallisten pommi-iskusta tai tsunamista joka on tappanut vaikka vain yhdenkin ihmisen kuin uutinen marttakerhon järjestämästä villasukkaleiristä. En tiedä tajusiko kukaan mitä ajoin tuolla toisella esimerkillä takaa, mutta jos tajusi niin jesh.

Mä teen joskus itselleni tavoitteita kommentoimisen suhteen, valitsen pari ficciä joihin aion kommentoida ja pyrin toteuttamaan tämän aikomukseni. Joskus harvoin se kommentin kirjoittaminen kyllä alkaa heti ficin luettuani, mutta se on harvinaista. Yleensä siis tosiaan päätän mihin haluan kommentoida ja sitten joskus sen kommentin väkerrän, tai sitten en. Tämä tapa on kuitenkin toiminut melko mukavasti, vaikka nyt ollutkin ainakin kaksi ficciä tällä kommentointilistalla useamman kuukaudenX'DDDD

Ainiin, vastaan vielä tuohon aiheen aloitusviestissä olleeseen kysymykseen eli arvostavatko kirjoittajat kommenttiasi. Uskoisin että kaikki kirjoittajat arvostavat kaikkia kommentteja, tuskin he niitä kirjoitelmiensa lopussa tai alussa erikseen muuten pyytäisivät. Se vain joskus harmittaa ettei kirjoittaja vastaa ollenkaan kommentteihin, korkeintaan sanoo 'Kiitos kaikille kommenteistanne, ne piristivät päivääni kovasti<3' Siitä toki tulee ilmi se että kirjoittaja oikeasti on kiitollinen kommentista, mutta jos itse kirjoittaa jopa yli tunnin kommenttia, ajatellen että kirjoittaja ansaitsee sen niin olisi se toki mukavaa jos kirjoittaja sitten vaivautuisi edes hieman vastaamaan, se ei ole vaikea homma. Itse pidän kommentteihin vastailemisesta kovastikin:'33

Kiitos ja kumarrus

Hmm, tätäkin viestiä kirjoitin noin tunnin
Gitchi Gitchi Goo !!

Avatar
neo-giri
Taustalaulaja
 
Viestit: 346
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 6:03 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja shunshun » La Touko 29, 2010 1:53 pm

Niin, tarkoitin tuota aiemmin sanomaani nimenomaan sillä, että jotkut kommentoivat pitämäänsä ficciä ensin ylistäen, sitten nimenomaan siksi, että on neuvottu olemaan rakentavia, niin joillekin rakentavan mielikuva on aina huomio virheestä, jolloin esim. tasokkaasta ficistä etsitään useampikin lukukerta edes jotain, joka ei edes häiritse, mutta pitäisi keksiä jotain. Sitten sieltä löytyy joko se yksi ihana pilkkuvirhe tai peräti voi sanoa "no rakkaudentunnustus oli ehkä hieman kliseinen... vaikka pidinkin siitä paljon". Tarkoitan nimenomaan edellämainittua esimerkkiä "tämä oli vähän klisee, mutta ihana ja tykkäsin", noissa tapauksissa tulee turhautunut olo. Ns. negatiivisuus oli keksimällä keksitty, eikä se siltikään ollut ns. huono asia, jos tykättiin :DD
Siis kyllä, jos pikkuasia häiritsee, niin en tarkoita, että siitä kannattaisi olla hiljaa. Totta kai se on suotavaa, tosin se kannattaa jättää vain mielipiteeksi eikä niinkään parannusehdotukseksi... Mutta sellaiset keksimällä keksityt puutteet, jotka eivät oikeastaan häiritse (kuinka paljon yksi pilkkuvirhe voi häiritä 7-sivuisessa ficissä, Potter-kirjoissakin on hitosti kirjoitusvirheitä).

:D neo-giri, taisin tajuta, mitä tarkoitit. Toivottavasti kaikki sisäistivät myös, mitä itse tarkoitin :DD En nimittäin missään nimessä meinaa, että jos jokin asia häiritsee ehkä vain yhtä ihmistä eikä ole maailman kaatava marginaalivirhe, ettei siitä saisi sanoa. Totta kai saa :D Henk.koht. en vaan lämpene niin sille väen välttämättä keksitylle asialle, joka voisi olla ehkä negatiivinen vaikkei olekaan, mutta sellainen oli vain pakko kehitellä.
-Mä en ole homo!
- Vidoll Shun

Ruokalista

Avatar
shunshun
Pääesiintyjä
 
Viestit: 647
Liittynyt: To Elo 14, 2008 6:56 pm
Paikkakunta: Inside every mind blowing orgasm

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » To Elo 19, 2010 7:20 pm

Viime aikoina olen alkanut menettää uskoani kommentoimiseen. Ei kukaan muu näytä kommentoivan sen enempää, vaikka minä kommentoisinkin lähes päivittäin, eikä minun ficcejäni kommentoida yhtään sen enempää kuin kommentoimattomien ihmisten ficcejäkään. Tuntuu jotenkin epäreilulta.

Ja vielä kirsikkana päällä: Se tyyppi, joka lupasi Kommenttikampanjassa kommentoida yhtä ficciäni, ei tehnyt niin. Ja sai silti sieltä kommentin omaan ficciinsä.

</avautuminen>

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Apinakapina » Pe Elo 20, 2010 9:45 am

^Sekö oli tarkoituksena: aktivoida muitakin lafilaisia? o.Ô Vai testata teoriaa, että ahkera kommentoija saa paljon kommentteja? I always wondered... Ehkä karman laki toimii vain jos on ns. puhtaissa aikeissa i.e. tässä tapauksessa, jos lukee vain lukemisen innosta? Ja kommentointiahkeruutesi saa meidät muut tuntemaan vain syyllisyyttä. Ja se taas ei koskaan johda mihinkään. Se on maailman laki.

Kuulostanpa ilkeältä ja kyyniseltä. ...Kirjoita Reitukia? Kommentteja tulee, lafipystejäkin tulee, vaikka mitä scheissea olisi. :D

On second thought, älä kirjoita Reitukia. Muistin juuri erään sinänsä viehättävän musikaalin...

Se tyyppi, joka otti lupasi Kommenttikampanjassa kommentoida yhtä ficciäni, ei tehnyt niin.

:OJa jotta tämä ei olisi ihan offia: Luulin pitkään rakastavani kommentteja, mutta kokemus on osoittanut luulon vääräksi. Minä tykkään vain ihkutuskommenteista. Muut, älkää vaivautuko. Jos negatiivista kommenttia tulee, tunnen vain syyllisyyttä, että en kirjoita ficcejä (enää) sydänverelläni. ^__~
Kuvassa Keiji, Reitan neitokakadu. Se on söpö.

Avatar
Apinakapina
Taustalaulaja
 
Viestit: 281
Liittynyt: To Huhti 23, 2009 12:15 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja gnrbu » Pe Elo 20, 2010 12:53 pm

Niin, miksihän sitä lopulta kommentoikaan... Jouduin miettimään tätä syvällisesti. :D

Edellisessä viestissäni oli kyse lähinnä vitutuksen purkamisesta, joten en allekirjoita kumpaakaan Apinakapinan ehdotuksista ainakaan suoraan. Olen liian kärsimätön, että jaksaisin puurtaa tätä tahtia melkein puoltatoista vuotta näkemättä tuloksia. :D Kommentoinnillani ei siis ole mitään varsinaisia, tietoisia tavoitteita. Kommentointisyyni noudattavat suunnilleen seuraavaa kaaviota:

Kommentoinnin erikoistapaus 1: Hyvät ficit. Jos luen jotain hyvää, haluan kommentoida sitä ihan vain saadakseni kirjoittajan kirjoittamaan lisää. Tällaisten kommenttien kirjoittaminen on kivaa ja niiden saajatkin pitävät niistä poikkeuksetta.
Kommentoinnin erikoistapaus 2: Muuten vaan mielenkiintoiset ficit. Joskus törmään "huonompaan" ficciin, joka herättää minussa halun avautua; joskus se purkautuu parannusehdotuksina, joskus valituksena. Kummassakin tapauksessa tällaistenkin kommenttien kirjoittaminen on kivaa.

Kommentoinnin perustapaus: Ficit, jotka eivät herätä minussa tunteita ja jotka unohdan välittömästi lukemisen jälkeen. Useimmat eivät ilmeisesti kommentoi näitä tapauksia ollenkaan. Kuten shunshun sanoi,
shunshun kirjoitti:Yleisin syy kommentoimattomuuten minulla lienee se, että ficci on minusta mitäänsanomaton. Lopputulos on ihan kiva tai okei. Jos mistään ei saa mitään irti eikä ole sanottavaa, jos kaikki oli aika keskinkertaista - ei hyvää, ei huonoa -, niin mitä siitä oikein pitäisi analysoida.

Tässä vaiheessa minun pitäisi kai sanoa, että nämä ficit ansaitsevat kommentteja siinä missä paremmat ja huonommatkin, ja että kommentoiminen voi kannustaa kirjoittajia luomaan tulevaisuudessa parempiakin tuotoksia. Tavallaan jopa uskon tähän - on kai kannustavampaa saada pari "ihan ok" -tyylistä kommenttia kuin ei mitään? Jos tutkitte "parhaiden" kirjoittajien ficcilistauksia, heidänkin alkutuotannostaan löytyy tällaisia ficcejä.
Veikkaan kuitenkin, että oikea syy siihen, että jaksan kommentoida näitäkin, tulee vain perusluonteestani. Ehkä se on jonkinlainen halu näyttää olevani parempi kuin muut. (Enkö nyt kuulostakin huonolta ihmiseltä? :D) Olen jotenkin iskostanut kallooni, että kun roikun Lafissa, on myös luettava jotain, ja kun luen, on aina myös kommentoitava. (Muihin sisäisiin käsityksiini kuuluu se, että jos postaa jotain Offtopic-alueelle, on puhdistauduttava paastoamalla kolme päivää ja suoritettava katumusharjoituksia.)

Tällä hetkellä kommentoiminen vituttaa, koska (1) lukeminen ei kiinnosta (kaikille tulee tällaisia kausia; alkaa varmaan taas kiinnostaa, kun oikean elämän stressit hellittävät) ja (2) saan jatkuvasti kuulla, kuinka paska paikka Lafista on tullut, kun kukaan ei enää kommentoi, stressaan vähintäänkin alitajuisesti siitä, etten pysty tekemään asialle mitään. Muuta kuin kommentoimaan itse enemmän. xp Kieltäkää minua yrittämästä kantaa koko foorumia harteillani. xp

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Dobnu » Su Elo 22, 2010 10:57 pm

Tunnen oloni nyt hyvin oudoksi, kun oon ollut yli vuoden täysin epäaktiivinen lafissa ja sitten tuun tänne pälättään näin, mutta hei! kommentointi on aina ollut lähellä mun sydäntä! 8D [/avautuminen]

Kommentointi. Mä en ole tosiaan lukenut Lafissa mitään sitten.... noh, varmaan kesän 2009 eikä mulla ole tällä hetkellä myöskään mitään kiinnostusta lukea ficcejä kuin yhdellä ainoalla parituksella, jota ei lafissa paljon näy. Oon kuitenkin ollut varmasti yksi Lafin aktiivisimmista kommentoijista vielä vuosi-kaksi taaksepäin. Mä pidän kommentoimisesta. Aluksi liittyessäni Lafiin koin sen vaan olevan reilua kirjoittajia kohtaan, etenkin, jos pidin heidän ficeistään. Miksei kertoa positiivisia uutisia kirjoittajalle ja parantaa toivottavasti jonkun päivää? Sitten, kun aloin julkaista omia ficcejä, mukaan liittyi itsekäs ajatus siitä, että ehkä, jos itse kommentoin paljon, saisin itsekin kommentteja. Noh, Lafissa asia ei toimi näin ja huomasin sen pian. Mutta en lopettanut kommentoimista, koska pidin siitä ja oli kivaa saada ihmiset iloisiksi. Mulla ei koskaan ollut juuri vaikeuksia kirjoittaa kommentteja. Ja mitä enemmän kommentoin, sitä helpompaa siitä tuli ja sitä pahemmin kommenttien pituus karkasi käsistä. 8D Kommentoinnin helppouteen vaikutti lähinnä se, että omaan mielipiteen about joka asiasta ja siksi mielipiteen muodostaminen ja sen kertominen kirjoittajalle ei ollut vaikeaa. Ensin siihen oli pieni kynnys "entä jos se pitää mun kommenttia ihan urpona?", mutta kun uskalsi lähettää kommenttinsa uudelleen ja uudelleen, se pelko haihtui hyvin nopeasti.

Mulla oli tapana yrittää kommentoida jokaista ficciä, jonka luin. Olen ihan varmasti kommentoinut 97 %:a lukemistani ficeistä. Toisinaan tein sen heti, toisinaan lykkäsin kommentoimista jopa kuukausilla jos en tiennyt, mitä sanoa. Tai oikeastaan, miten asiani sanoa. Tämmöisiä ficcejä olivat lähinnä ne mitään sanomattomat, joista tässä edellä on keskusteltu. Jos ficci ei sykähdytä mitenkään, ei olemalla loistava eikä olemalla kerta kaikkisen surkea, mitä sitä sitten sanoo? Tuskin kukaan haluaa kuulla, että ficci ei antanut lukijalle yhtään mitään, jos ei mitään ottanutkaan. Joskus huonompiin ficceihin kommentoiminen tuotti hirveästi päänvaivaa, koska en halunnut olla ilkeä, mutta silti olla rehellinen. Ja vaikka kuinka yrittäisi olla ystävällinen sanavalinnoissaan, niin se viesti sinne toiselle puolen ruutua on silti negatiivinen ja kommentin saaja helposti lukee vain sen, mikä oli huonoa, vaikka kerroit myös sen, mikä oli hyvää (vaikka sitä hyvää olisikin ollut paljon vähemmän). Yleisesti ottaen sain kuitenkin aina sanottua asiani kommenteissa.

Kommenttien saaminen tuntuu todella hyvältä. Aina, kun julkaisin uuden ficin, mulla oli tapana vahtia kuin haukka Lafissa toivoen, että joku kommentoisi. Ja se turhauttaa, että vaikka ficci avataan kymmenet kerrat, ei kommentteja tule. Mä ainakin tunnen siinä vaiheessa itseni huonoksi kirjoittajaksi, mikä nostaa kynnystä julkaista ficcejä tai edes kirjoittaa niitä. Lisäksi se antaa vaikutelman, ettei ketään voisi vähempää kiinnostaa se, julkaisenko ficcini vai jätänkö julkaisematta. Vaikka kirjoitan itselleni, julkaisen ficin muita varten. Ja koska teen sen muita varten, oletan saavani jotain sitä vastaan, ja jos en saa mitään, jätän useammin julkaisematta. Lyhyesti: kukaan ei kommentoi > ketään ei kiinnosta > oon surkea kirjoittaja.

Se, että mun ficcejä kommentoidaan - noh, se hyvin yksinkertaisesti nostaa mun itsetuntoa kirjoittajana, mikä auttaa mua kirjoittamaan lisää ja pitämään sairaimman itsekritiikin poissa. Toisaalta, jos mua kehutaan liikaa, sekin nostaa mun itsekritiikin taivaisiin. 8D; Kommenttien saaminen tuntuu hyvältä, kun sä tiedät tehneesi ison työn ja antaneesi itseäsi ja aikaasi ficille. Se, että joku on sen lukenut ja kertonut, mitä piti - se, että sä kenties pystyit koskettamaan tai herättämään ajatuksia - se on mulle hirveän tärkeää ja paras palkinto, mitä ficin julkaisemisesta voin saada.

Mä en tykkää kommentteihin vastaamisesta. Ihan sen takia, etten koskaan oikein tiedä, mitä sanoa ja sitten niistä tulee semmoisia "Kiitos, kiitos paljon" -värssyjä. Tunnen itseni tyhmäksi kommentteihin vastaamisen jälkeen. 8D Pidän kuitenkin vastaamista tärkeänä: jos joku on antanut sun ficille aikaa niin paljon, että on kommentoinut, kyllä sun pitää siihen vastata. Ennemmin tai myöhemmin, tärkeintä, että se vastaus tulee. Itse ainakin oon odotellut vastauksia kommentteihin, se tuntuu siltä, että mun vaivannäköä arvostettiin ja pitkiä kommentien vastauksia on hirveän mielenkiintoista lukea. Jos kirjoittaja vastaa vain kiittämällä kaikkia samalla kertaa, mulle tulee vähän semmonen olo, että mun panosta siihen kommenttiin ei juurikaan arvostettu. Tietenkin voi olla, että arvostettiin, mutta eihän se samalta tunnu, kuin henkilökohtainen vastaus. Ja mieluummin sitten niin kuin että ei kiitä tai vastaa yhtään millään tavalla.


gnrbu: Älä kanna koko foorumia harteillasi, sä voit kommentoida vaikka kuinka paljon eikä se silti saa ketään kommentoimaan enempää. Kommentoiminen kuitenkin lähtee sieltä omasta itsestä ja omasta halusta kirjoittaa kommentti, ei siihen vaikuta se, että joku toinen kommentoi kuin hengen hädässä koko foorumin ficit läpi. En mä ainakaan usko.

Avatar
Dobnu
Teknikko
 
Viestit: 231
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:49 pm
Paikkakunta: Tähtilaiva

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Ninjin » Pe Elo 27, 2010 9:56 pm

<fevertalk>
Mä olen säälittävä luonnonoikku, koska kommentit on mulle syy kirjoittaa, mutten itse lue mitään = en myöskään kommentoi porukoiden tekstejä.

En oikeastaan edes tiedä, mitä muuta sanoisin. Asia vaan on näin. Kirjoitan, että saisin jakaa tarinani muille, itselläni ei ole mitään erityistä tarvetta saada niitä ylös kun voin nauttia niistä mielikuvina ja kertomuksina ihan ilman materiaakin, mutta kun näen sen vaivan että jaan jonkun asian muiden kanssa, toivon, että se olisi muille tarpeeksi merkittävä, että siitä voisi jotain sanoakin.
Haluan tietää, mitä tunteita se muissa herättää, jakaako joku puoltakaan siitä ajatuksesta, josta kertomus on lähtöisin.

Sen sijaan muiden tarinat aiheuttavat mussa pääosin ahdistusta ja turhautuneisuutta. On merkityksetöntä, kenestä tarina kertoo tai onko se iloinen vai surullinen tarina, jostain syystä saan silti useimmista teksteistä aivan kamalan olon. Siksi vältän niiden lukemista, ja siten myös kommentointia. Useimmiten kun saan jotakin luettua, kerron mielipiteeni siitä, mutta toisinaan en vain pysty siihenkään.
En todellakaan tiedä, mikä siinä hankaa vastaan, mutta elämä on toisinaan. Kommentin lähettäminen on mulle saavutus, joka on enemmän tuskan ja työn takana kuin luonnollinen jatke yhtään millekään.
</fevertalk>
"I'm an angel, you ass. I don't have a soul to sell."

Avatar
Ninjin
Pääesiintyjä
 
Viestit: 763
Liittynyt: La Elo 16, 2008 1:57 pm
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Mitä kommentoiminen merkitsee sinulle?

ViestiKirjoittaja Huffy » Ke Syys 01, 2010 5:31 pm

Taidan olla laiskuuden perikuva kun kyseessä on kommentointi ja niihin vastaaminen. Yksi syy on varmaankin se, että koen kommentoimisen jostakin syystä vaikeaksi, jopa työlääksi ja pakotetuksi asiaksi ajoittain (sama homma vastatessa). Pyrin parhaani mukaan kommentoimaan ficceihin jotka luen, mutta yleensä se menee siihen, että laitan ficin nimen muistiin ja 'tulen-sitten-joskus-kommentoimaan-kun-on-aikaa'- periaatteella jatkan elämääni. Ei siis varmaankaan ole yllätys, että unohdan palautteen antamisen, ja kaivan kyseisen ficin Lafin syövereistä kuukausien päästä, ellen jopa myöhemminkin. Eli kyllä, kommentoin, mutta omaan tahtiini.

Luen ficcejä pitkälti fandomin mukaan, (joka on varmaankin yksi syy miksi aktiivisuuteni täällä on vähäistä: Lafin ns. "pääaiheet" Dir en grey ja Gazette ei oikein kiinnosta) ellen erikseen tiedä kirjoittajan olevan hyvä. Pyrin myös kommentoimaan femmen/hetin kirjoittajille, koska se rohkaisee kirjoittamaan kyseisellä genrellä jatkossakin.

Kirjoitan enimmäkseen omaksi ilokseni, mutta kun jotain tekstiä tulee jaettua, niin kyllä siinä on takana kommenttien saaminen.
Dianalla on liian paljon murhia. Hän sanoo, että kun hän ei juuri koskaan tiedä mitä tekisi henkilöillään, hän antaa heidän kuolla että pääsisi heistä.

Sundae Jewels

ava by rustic_finnnish @ LJ

Avatar
Huffy
Bändäri
 
Viestit: 32
Liittynyt: Pe Tammi 29, 2010 5:28 pm

Seuraava

Paluu Lukeminen & kommentointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron