Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

Yleistä keskustelua kirjoittamisesta - haasta tai ota haaste vastaan, etsi inspiraatiota tai betaa.

Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

ViestiKirjoittaja Amber » La Elo 23, 2008 9:58 pm

Kirjoittajan ja betan välisestä yhteistyöstä


Lähes kaikilla meistä on niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia kirjoittajan ja betan yhteistyöstä tai yhteistyökyvyttömyydestä – monet ovat itse olleet vuorollaan kumpanakin osapuolena.

Jokainen tekstinsä betauttanut tai jonkun muun tekstin betannut on siis aiheen asiantuntija.

Alla on omiin mielipiteisiini ja kokemuksiini - niin betana kuin kirjoittajanakin – perustuva lyhyt oppimäärä kummallekin yhteistyön osapuolelle. Betan käsikirja on tarkoitettu betalle ja Betan käyttöohje authorille.

Ottakaa kantaa, tehkää lisäyksiä ja keskustelkaa kaikesta betaamiseen ja betauttamiseen liittyvästä. :)


Betan käsikirja


1. Jälkiviisaus on… myöhäistä.
Helpoin tapa välttää vaikeudet, väärinkäsitykset ja riitaantumiset kirjoittajan kanssa on sopia asioista yhdessä, selkeästi ja etukäteen. Betaustapoja on niin monta kuin on betaajiakin, mutta kirjoittajallakin on oikeus vaikuttaa siihen, miten työsi teet. Voit kysyä esimerkiksi, haluaako kirjoittaja sinun tekevän korjaukset suoraan tekstiin vai erikseen, milloin betauksen olisi oltava valmis ja onko kirjoittajalla erityisiä toiveita tai huomautuksia.
Jos taas kohtaat ongelmatilanteita kesken betaamisen, kysy kirjoittajalta, miten hän haluaisi sinun toimivan. Jos tekstissä esimerkiksi vaihtelee tahattomasti aika- tai persoonamuoto, kysy, mihin muotoon kirjoittaja haluaisi sinun muodot korjaavan.

2. Beta on hyvä renki, mutta huono isäntä.
Älä ole ylimielinen, vaan muista paikkasi. Olet kirjoittajan palvelija - et käskyttäjä.

3. Älä ota toisen kädestä!
(Tämä olisi pitänyt oppia jo päiväkodissa…)
Yksi epäreiluimpia asioita, joita voi tehdä kirjoittajaa kohtaan, on yrittää muuttaa hänen tekstinsä omakseen. Kirjoittajalla on oikeus omiin ratkaisuihinsa ja omaan kirjoitustyyliinsä, jos se ei ole virheellinen, vaan pelkästään omasta tavastasi poikkeava. Muista siis, että vaikka korjaisit tekstiä työllä ja tuskalla, se ei ole sinun.

4. Tarkista tietosi.
Varo kirjoittamasta toisen tekstiin lisää virheitä tekemällä korjauksia, joista et ole varma. Oikeinkirjoitus- ja oikeakielisyystietoa löytyy esimerkiksi kirjoista ja netistä, joten käytä sitä hyväksesi. Jos sinulla on äidinkielen opettaja, hänkin auttaa sinua varmasti mielellään.
Jos olet todella epävarma esimerkiksi siitä, osaatko yhdyssanasäännöt, kannattaa harkita betaksi ryhtymistä vielä muutamaan kertaan…

5. Rehellisyys maan perii.
Ei kannata olla liian kiltti, vaikka kirjoittaja olisikin ystävä. Virheet villaisella painava beta on käytännössä hyödytön - ja virheistä voi sanoa nätistikin, korjaaminen ei ole loukkaus.

6. Pilkka x oma nilkka on OTP.
Huolimatta siitä, että asiat kannattaa sanoa suoraan ja kaunistelematta, pilkkaamisen puolelle ei kannata missään nimessä mennä. Betan tehtävä ei todellakaan ole kirjoittajan itsetunnon lyttääminen tai ylipäätään minkäänlainen mollaaminen.

7. Perustele ja päde sielusi kyllyydestä…
…jos tiedät, mistä puhut. Korjausten selittäminen on hyvä idea, sillä se testaa varmuuttasi kielioppisääntöjen osaamisesta ja auttaa kirjoittajaa ymmärtämään esimerkiksi, millaiset virheet toistuvat hänen kirjoituksissaan.
Betan tontti ei rajoitu pelkkään mekaaniseen korjaamiseen, vaan betan on hyvä katsoa myös ficin kokonaisrakennetta, yleistä kielellistä tyyliä, juonen kuljetusta ja niin edelleen. Kannattaa ottaa kantaa tällaisiinkin asioihin, vaikka kyse on usein enemmän mielipidekysymyksestä kuin absoluuttisesta oikeasta ja väärästä tavasta kirjoittaa.

8. Ihanaa, Leijonat, ihanaa!
Eipäs olla niin negatiivisia. Betan tehtävä on virheiden korjaamisen lisäksi antaa yleistä palautetta ficistä, mikä tarkoittaa myös positiivista kommentointia, sillä jokaisessa ficissä on sekä hyvät että huonot puolensa. Parhaat betat osaavat olla paitsi kriittisiä, myös kannustavia.

9. Äikkä rocks your socks!
Älä kuolaa aamutunnilla torkkuessasi äikänkirjan kielenhuoltosivuille. Opettajasi on tullut pitämään tuntia sinulle, jotta oppisit äidinkieltä, ja ne tylsimmätkin sivut kirjastasi sisältävät arvokasta tietoa, jota tarvitset betan hommia tehdessäsi. Käytä siis tilaisuus hyväksesi.

10. Siis minä itsehhän en koskaan tee t.ex. kieli oppi virheitä niinku etc.
Anna omat virheesi anteeksi, mutta yritä silti oppia niistä. Meillä kaikilla on vielä parantamisen varaa.
Betaksi tarjoutuessa kannattaa kiinnittää huomiota oman kielensä siisteyteen. Huoliteltu kieliasu antaa huomattavasti ammattitaitoisemman kuvan kuin yhdyssana- ja lyöntivirheitä vilisevä räpellys.


Betan käyttöohje


1. Terve itsekkyys on hyvästä.
Älä anna betalle periksi missä tahansa. Teksti on sinun, joten sinä teet lopulliset päätökset sen suhteen. Vältä kuitenkin liiallista jääräpäisyyttä; virheiden kieltämisestä ei ole mitään apua sinulle itsellesi.

2. Nukahtaa se kunnon Homeroskin.
Myönnä inhimillisyytesi. Jokainen tekee virheitä. Itseluottamus on hyvä asia, mutta joskus harmittaa julkaisun jälkeen, kun tekstiä ei ole tullut betautettua ja siitä alkaakin yllättäen pistää esiin vaikka minkälaisia virheitä… Alennu siis antamaan toisen ihmisen sörkkiä ficciäsi, sillä se tekee harvemmin hallaa.

3. Virhe on iloinen asia!
Yritä olla ottamatta kritiikkiä tai epäonnistumista liian raskaasti. Suhtaudu positiivisesti – seuraavalla kerralla osaat!

4. Anna armoa.
Joskus beta voi estyä tekemästä työtään aikataulussa tai joutua jättämään vaikkapa moniosaisen ficin korjaamisen kokonaan kesken. Yritä ymmärtää; betakin on vain ihminen omine elämäntilanteineen. Myös beta saa tehdä virheensä siinä, missä sinäkin – hän ei ole kielioppikone.

5. Kritiikki saa olla molemminpuolista.
Betan ei ole tarkoitus olla sinulle ylivoimainen auktoriteetti, joten saat kyseenalaistaa betaajan korjausehdotuksia. Kerro betalle, jos et pidä jostakin hänen työtavastaan (tai muusta sellaisesta), sillä silloin autatte toisianne parhaiten.

6. Kysyvä löytää oikeat koordinaatit helpommin kuin tuppisuusuunnistaja.
Jos sinulla on vakiobetaaja, voit kääntyä hänen puoleensa jo kirjoitusvaiheessa, kun kohtaat ongelmia. Tällöin betalle jää vähemmän korjattavaa ”valmiiseen” tekstiin.
Jos et ymmärrä, mitä betasi tarkoittaa jollakin korjauksellaan, kannattaa kysyä – vastaus voi olla kovinkin valaiseva.

7. Lopussa kiitos seisoo.
Muista kiittää betaasi hänen tekemästään työstä, sillä betaaminen voi usein olla raskasta ja uuvuttavaa. Merkitsethän betasi nimen myös ficin alkutietoihin; hän on sen verran paistattelua internet-julkisuudessa ansainnut.

8. Do you speak English? Talar du svenska? 日本語を話しますか。
Käytä aina betana kirjoittamasi kielen natiivipuhujaa tai kieltä todella hyvin osaavaa. Silloin tulos on luonnollisestikin paras.

9. Edessä loistava virheettömyys.
Pidä mielessä, miksi betautat tekstisi. Syy ei saa olla Lafin betaussääntö, vaan oma tahto saada aikaan hyvää, kaunista, virheetöntä materiaalia. Jokainen betaltasi oppima niksi on askel kohti pistettä, jossa et enää tarvitse betaa.

10. Katkeroituminen ei kannata.
Jälkikäteen on turha märehtiä huonoa kokemusta betasta. Voit tehdä asian eteen itse hyvin paljon kommunikoimalla kunnolla betasi kanssa - tai vaikka vaihtamalla oikolukijaasi, jos käyttämäsi on yksinkertaisesti huono tai ette tule toimeen.


Loppuun tunnustus: olen itse tehnyt kirjoittajan ja betan urani varrella juuri tässä esitettyjä virheitä moneen, moneen kertaan.

Tärkein opetus sekä betailijoille että kirjoittajille lieneekin tämä:
SINULLA ON KANTAPÄÄT, JOTTA OPPISIT.
Viimeksi muokannut Amber päivämäärä Ma Kesä 10, 2013 3:56 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Sateen jälkeen hiekkatiellä kauneus hehkuu ja kumartaa syvään.

"I think that giving up is a harder road. Walk a road that wouldn’t leave you any regrets."
- Kaoru, Dir en grey

Avatar by Ninjin.

Avatar
Amber
Vuoden beta
 
Viestit: 1282
Liittynyt: Pe Elo 08, 2008 8:58 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

ViestiKirjoittaja Yuugi » Pe Touko 15, 2009 8:30 pm

Ihan pakko kysyä, kun tässä nyt on tämä betan käyttöohje ja muutenkin betaukseen liityvä topic, että...

...mitäs jos ei löydä betaa? Tai siis, jos hakee, ihan tosissaan ficille betaa, muutakin kuin kaverinsa koska epäilee, ettei ko. ystävä ehkä kykene virheettömään suoritukseen, mutta kukaan ei ilmoittaudu, eikä betojen tekemiä hakemuksia juuri enää ole jäljellä, mitäs sitten tehdään?

Itselle todellakin käynyt näin kun haettiin Shunshunin kanssa My Very Berry Happy Days Under The Societylle betaa - kukaan ei ilmoittautunut. Kaippa meidän vaatimukset oli liian korkealla (=virheettömyys ja huumorintaju).
ママちゃん, 平手打ちしてください!!

Kuva

Avan tehnyt Hasu

Avatar
Yuugi
Pääesiintyjä
 
Viestit: 595
Liittynyt: To Elo 14, 2008 7:03 pm
Paikkakunta: Ramen hameen alunen, siellä minne kaikki kadonnut menee

Re: Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

ViestiKirjoittaja Dobnu » Pe Touko 15, 2009 9:03 pm

Mun pitää tulla tukemaan tätä Yuugin kysymystä, koska munkin mielestä Lafista on nykyisin hirveän vaikea löytää itselleen betaa. Mua on jo usemman kuukauden vaivannut se, etten oikein tiedä, kelle tekstini voisin lähettää betattavaksi. Topicista olen hakenut pariinkiin kertaan, mutta kukaan ei ole ilmoittautunut. Eräs ystäväni on betaillut, mutta en tahdo ylikuormittaa häntä kaikilla teksteilläni, mutta kun ketään muuta ei löydy, koko ajan ei kehtaa ystävää häiritä - mikä neuvoksi? no olen päätynyt itse nyppimään virheet mahdollisimman hyvin teksteistäni pois, mutta mua ainakin harmittaa hirveästi betattomuus, koska jälki on paljon parempaa betauksen jälkeen. Mutta kun betaa ei löydy.

Avatar
Dobnu
Teknikko
 
Viestit: 231
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:49 pm
Paikkakunta: Tähtilaiva

Re: Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

ViestiKirjoittaja Amber » Pe Touko 15, 2009 9:22 pm

Ei kannata aina jättää sitä hakua sen yhden hakemuksen varaan, vaan betoihin kannattaa ottaa yhteyttä ihan suoraan yksärillä. Jos oikeasti haluaa betan, voi vaikka bongailla hyvin työnsä tekeviä betoja toisten ficcien alkutiedoista ja kosiskella heitä omaksikin pilkunviilaajakseen, sillä monet ovat siihen valmiita, vaikka eivät asiasta erikseen ole ilmoittaneetkaan.

Tiedän, että betaa on suhteellisen vaikea saada, koska itsekin olen ollut ongelmissa asian kanssa, mikä kyllä johtuu kuulemma osittain siitä, että olen pelottava suuri mode ja omalta kieliopiltani täydellinen - huomaa ironinen sävyni tässä - mutta sitkeällä kyselemisellä olen kyllä saanut betat tarvittaessa itselleni.

Betalle on ymmärrettävästi melko suuri kynnys ottaa kontolleen 150-osaisia neverheard-bändeistä kertovia ficcejä, joiden kielioppi näyttää päällisin puolin täydelliseltä tai vaihtoehtoisesti aivan katastrofaaliselta - heitäkin (meitäkin) täytyy vähän ymmärtää sen suhteen. Asiaa voi auttaa homman pilkkominen useammalle oikolukijalle.

Protip: betoja voi kysellä myös muiden ficcifandomien edustajista tai vaikka äidinkielen opettajan urasta haaveilevalta runotytöltä, joka käy viemässä rinnakkaisluokan Matin koiraa lenkille keskiviikkoisin. Pakko ei ole rajata hakua lafilaisiin.
Sateen jälkeen hiekkatiellä kauneus hehkuu ja kumartaa syvään.

"I think that giving up is a harder road. Walk a road that wouldn’t leave you any regrets."
- Kaoru, Dir en grey

Avatar by Ninjin.

Avatar
Amber
Vuoden beta
 
Viestit: 1282
Liittynyt: Pe Elo 08, 2008 8:58 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Betan käsikirja ja Betan käyttöohje

ViestiKirjoittaja Amber » Ke Touko 19, 2010 7:57 pm

Ylläpito haluaa jälleen kerran muistuttaa niin kirjoittajia kuin betaajiakin:

Kirjoittajat: Älkää ottako betaa, jonka osaamiseen ette voi luottaa. Udelkaa röyhkeästi äidinkielen arvosanat, betaamiskokemukset jne. Näin vältytte uudelleenbetauttamiselta - ja pahimmillaan siltä, että beta tekee tekstiinne vain lisää virheitä.
Betat: Älkää ryhtykö oikolukijoiksi, mikäli ette tiedä osaavanne hommaa melko varmasti. Täydellinen ei kenenkään tarvitse olla, mutta itse kukin välttyy paljolta turhalta mielipahalta ja työltä, jos betoina toimivat ne, joilla oikolukemiseen todella on lahjakkuutta ja osaamista. Seuratkaa betaamienne ficcien kommentteja ym. lähteitä, joista voitte saada palautetta oikoluentanne onnistumisesta.
Sateen jälkeen hiekkatiellä kauneus hehkuu ja kumartaa syvään.

"I think that giving up is a harder road. Walk a road that wouldn’t leave you any regrets."
- Kaoru, Dir en grey

Avatar by Ninjin.

Avatar
Amber
Vuoden beta
 
Viestit: 1282
Liittynyt: Pe Elo 08, 2008 8:58 pm
Paikkakunta: Tampere


Paluu Kirjoittaminen & betaaminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron