Ohjeita ficcien postaamiseen

Ficissä saa olla paritus riippumatta henkilöiden sukupuolesta, mutta fyysinen kontakti jää pieneen pussailuun ja halailuun. Alastomuus, seksi tai seksuaaliseksi koettu käyttäytyminen, huumausaineet, väkivalta tai huono kielenkäyttö eivät kuulu tämän ikärajan ficceihin kuin maininnan tasolla.

Ohjeita ficcien postaamiseen

ViestiKirjoittaja Amber » Ma Elo 11, 2008 9:07 pm

Huom! Luethan myös Lafin sääntöjen ficcejä koskevat osat!

Title / Name -> Otsikko / Nimi: Ficcisi nimi tähän. Tietysti aivan omavalintainen, mutta naseva ja omaperäinen otsikko luonnollisestikin houkuttelee lukemaan.

Author -> Kirjoittaja: Oma nimesi tai nimimerkkisi tähän, ellet ehkä ole postaamassa jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä?

Rating -> Ikäraja: Ihan omantuntosi mukaan. Kannattaa olla siinä mielessä realistinen, että esim. suutelusta ikäraja ei suinkaan nouse pilviin, toisin kuin tarkoin kuvaillusta väkivallasta/seksistä. Vältä myöskin pistämästä korkeaa ikärajaa vain lukijamäärän kartuttamiseksi.

Genre -> Tyylilaji: Mitä tyyliä kirjoituksesi on? Angsti (angst), söpöily (fluff), huumori (humor), romantiikka (romance), draama (drama) ja kauhu (horror) ovat vain esimerkkejä; saat tietysti keksiä tähän omiakin sanoja, yhdistellä noita edellämainittuja jne.

Pairing -> Paritus: ...Koska ficeissämme yleensä on paritus ja ehkä useampikin. Tätä ei kuitenkaan ole pakko laittaa, jos ei halua paljastaa sitä heti alussa. Paritus merkitään laittamalla henkilöiden väliin x, tai yleisemmin kauttaviiva. Esim. Die/Shinya

Beta -> Oikolukija: Henkilö, joka lukee läpi tekstisi ja korjaa virheet ennen julkaisemista. Suositeltava, ja tästä eteenpäin pakollinen, ellei kirjoittaja osaa suomen kielioppia riittävästi karsiakseen suurimmat roskat pois. Tältä foorumilta löydät topikin, jonne betaksi haluavat ovat laittaneet ilmoituksia.

Band / Fandom -> Bändi / Henkilöt: Jos tarinasi keskittyy vain yhteen bändiin, laita sen nimi tähän. Jos se keskittyy muutamaan henkilöön, laita niiden nimet tähän. Helppoa, neh? Ei aina, joten tämä ei ole pakollinen.

Warning -> Varoitus: Tässä voit varoittaa lukijoita, jos tekstisi sisältää materiaalia, josta heidän olisi hyvä tietää ennen lukemista. Esimerkiksi hyvin tarkasti kuvailtu insestiraiskaus voisi olla tällainen. Pelkkä mies x mies -suhteita voisi olla vähän lame varoitukseksi (yksinkertaisesti siksi, että 90% täällä olevista ficeistä sisältää em. materiaalia).

Chapters -> Osat: Ficcisi voi olla joko yksiosainen (one-shot) tai moniosainen. Tähän voit merkitä, kuinka monta kappaletta jutussa tulee olemaan, ja kuinka monta olet jo julkaissut. Esim. 2/4. Jos et tiedä, kuinka monta kappaletta tulet kirjoittamaan, laita esim. 2/?

Song -> Laulu: Tämä tulee ainoastaan laulunovelleihin (songficceihin), eli tarinoihin, jotka perustuvat johonkin tiettyyn kappaleeseen ja sen lyriikoihin.

Disclaimer -> Tekijänoikeudet: Jos olet saanut huomattavia vaikutteita jostain toisesta ficistä, romaanista, tarinasta, novellista yms, voit kirjoittaa sen tähän ja siten huolehtia siitä, ettet loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia. Monet myös ilmoittavat tässä kohdassa, etteivät suinkaan omista tarinassa esiintyviä henkilöitä (mikä jrock-ficeissä yleensä on itsestäänselvyys), toisin kuin juonen ja tekstin. Ihan vapaamuotoinen selostus.

Summary -> Yhteenveto: Juoni lyhyesti, tai ehkä vain yksi lause ficistäsi herättämään mielenkiintoa?

A/N (author's notes) -> Alkusanat: Kun koet tarvetta (kuten monet meistä) selvittää lukijoille, mistä sait idean, mitä pyytäisit huomioimaan, onko teksti ehkä täynnä kirjoitusvirheitä betanpuutteesta johtuen, minkä merkkisellä kynällä kirjoitit raakaversion jnejne, niin ilmoita se tässä. Jaarittelut sallitaan, eli selitä toki sydämesi kyllyydestä asioista, joista haluat lukijan tietävän ennen lukemista.

Feedback -> Palaute: Haluat totta kai kommentteja ja rakentavaa palautetta tarinallesi. Tässä osassa voit yrittää ylipuhua lukijat kommentoimaan. Voit pistää tämän myös vasta ficin jälkeen, eikä muiden tietojen joukkoon.


Tekiessäsi uutta aihetta (topikkia) tarinaasi varten sinun täytyy kirjoittaa sille lyhyt kuvaus. Ficin nimi on jo laitettu, kirjoittaja on yleensä aiheen aloittaja ja ikäraja on se millä alueella tarinasi on, joten kannattaa laittaa siihen vaikkapa bändi, paritus ja tyylilaji. Esimerkiksi näin: Dir en grey, D/S, humor, fluff.

Oikeastaan kaikki noista alkutiedoista on enemmän tai vähemmän vapaaehtoisia, lukuunottamatta kolmea ensimmäistä. Toistaiseksi ne voivat olla suomeksi tai englanniksi, tai vaikka kumpaakin sekaisin, joten laita niin kuin parhaalta tuntuu.
Sateen jälkeen hiekkatiellä kauneus hehkuu ja kumartaa syvään.

"I think that giving up is a harder road. Walk a road that wouldn’t leave you any regrets."
- Kaoru, Dir en grey

Avatar by Ninjin.

Avatar
Amber
Vuoden beta
 
Viestit: 1282
Liittynyt: Pe Elo 08, 2008 8:58 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: Ohjeita ficcien postaamiseen

ViestiKirjoittaja remtara » Ke Kesä 17, 2009 8:48 pm

Ficcaajan yleinen ongelma on ficciä julkaistessa varmasti se, että siihen genre-kohtaan pitäisi saada jotain kirjoitettua. Angstia, fluffia, onko tämä jopa AU:ta? Siispä tässä listattuna teille yleisimpiä ja Lafissa voimassaolevia tyylilajeja ja niiden selityksiä. Lisäksi muutamia muita ficin julkaisemisen kannalta tärkeitä termejä.


Action/Adventure
Kirjaimellisesti actionia, seikkailuita viidakoissa tai vaikkapa katuammuskeluita. Toimintaa ja tiukkoja tilanteita.

Angst
Surullisia, ahdistavia tunnelmia ja ajatuksia tapahtumissa ja ficin henkilöillä. Masennuksesta tai vaikka riipivästä erosta kertovia ficcejä. Yleensä masentavaakin luettavaa.

AU (=Alternative universe)
Vaihtoehdollisesta todellisuudesta kertovat ficit. Tämän termin alla kulkevat kaikki ficit, joissa ei käsitellä henkilöitä heidän oikeassa ympäristössään tai asemassaan. Jos ficcisi Ruki on siis prinssi kaukaisessa maassa, eikä suinkaan laulaja Tokiossa, on se hyvin selvästi AU. Lisäksi ficit, joissa harrastetaan aikamatkailua (esim. Herätät hiden eloon ja paritat hänet Sugizolle 2000-luvun ravintolassa) tai ylipäätänsä yliluonnollisuuksia, ovat ne AU.

Crossover
Crossoveriksi kutsutaan ficcejä/parituksia, joissa henkilöt ovat koottu kokoon eri fandomeista. Esim. Alexi Laiho/Kyo. Lafissa myös eri bändien väliset suhteet ovat crossoveria, esimerkkinä Kamijo (Versailles)/Asagi (D).

Deathfic
Ficci, jossa henkilö tai useampia kuolee/on kuollut. Käytetään, mikäli kyseessä on ficin juonen tai muiden henkilöiden puolesta merkittävä kuolema. Ei siis esimerkiksi välttämättä actionficissä, jossa ammutaan muutama poliisi ja rosvo. Jos ficci käsittelee suoraan vain jonkun henkilön poismenoa ja läheisten palautumista siitä, on se deathfic.

Draama
Kaikki ficcikirjallisuus on luettavissa draaman alle, mutta sitä ei tarvitse mainita erikseen, jos muitakin kuvaavia genrejä ficille löytyy. Draama on siis yleisgenre – jos et keksi mitään muuta genreä ficillesi, laita se draamaksi.

Femme/Femslash
Naisten välisistä suhteista tai seksistä kertovat tekstit ovat femmeä.

Fluff
Vaaleanpunaisia ajatuksia, ihastuksia ja niiden tunnustuksia. Tämän tyylilajin alle voidaan luokitella ficit, jotka sisältävät hieman hattaraisempaa meininkiä. Runsaat aww-äännähdykset eivät ole outoja fluffia lukiessa.

Het
Heteroista (juuri niistä) kertovat ficit ovat hettiä. Mies ja nainen yhdessä siis.

Horror
Kauhua, selkäpiitä karmivia kuvauksia ja tunnelmia.

Humour
Huumoria, oli se sitten huonoa tai hyvää. Kaikkein pohjimmaisin tarkoitus on saada lukija nauramaan tai ainakin hymy hänen huulille.

Mpreg
Male pregnancy eli puhumme miehistä, jotka ovat raskaana ficissä.

OC
Original character, eli kirjoittajan luoma henkilö, jota ei ole oikeasti olemassa, vaan hän on täysin mielikuvituksen tuotosta. Esimerkiksi ficin sivuhahmot, jotka voivat olla hetken paritettavana jollekin, jolloin voi nähdä merkinnän esim. Reita/OC. (Tämä ei ole genre, mainitaan parituksessa, mikäli tarpeellista.)

OoC
Out of character. Kertoo henkilön persoonallisuuden poikkeavan huomattavasti tämän yleisesti antamasta käytösmallista. Esim. Miyavi, joka on ujo ja arka, on OoC. (Tämä ei ole genre, mutta sen voi merkitä vaikka ficin parituksen hahmon tai fandomin perään.) (Vrt. IC = in character, jolloin hahmo käyttäytyy ja toimii, kuten hänelle on ominaiseksi esitettyä.)

PoV
Point of view. Kertoo siis ficin kertojan, joka ei esim. minä-muotoisessa ficissä muuten tulisi ilmi. Hyvä merkitä tällaisessa tapauksessa ficin alkuun, että lukija tietää heti, kenen silmillä tapahtumia katsellaan.

Raapale
Ficci, joka on tasan 100 sanaa pitkä otsikkoa laskematta. (Tästä on tosin lipsuttu…) Tuplaraapale on taas sitten 200 sanaa pitkä. Kyseessä ovat siis erittäin lyhyet ficit.

Romance
Ei enää niin hattaraisella tavalla romanttinen, vaan enemmänkin syvennytään juuri tunteisiin ja niiden todelliseen merkitykseen. Voidaan myös sanoa esim. synkkä romance, joka kuvaa rakkautta hieman dramaattisemmin tai kirjaimellisesti synkemmin.

Slash
Miesten välistä seksuaalista kanssakäymistä tai suhteita. Jokainen ficci, jossa miesten välillä on jotain ystävyyttä syvempää, on slashia.

Spinoff
Ficciin liittyvä ulkopuolinen tarina vaikka jostain parista tarinan sisällä. Spinoff ei kuitenkaan vaikuta alkuperäisficin juoneen yleensä mitenkään, joten se on periaatteessa oma yksinäinen ficcinsä.
Ja koska myös Lafissa on R/NC-17-alue, joka sisältää runsaat määrät seksiä, seksiä ja seksiä, on kai olennaista esitellä myös erityisesti erotiikkaa sisältäviin ficceihin liittyvät tyylilajit.

BDSM
Nahka-alusasuja, piiskoja, käsirautoja ja sellaista kaikenlaista pientä kivaa. Kirjaimellisesti koostuu englanninkielisistä termeistä Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS), Sadism and Masochism (SM). Yleensä erilaisia fetissejä tai leikkejä toisten kehoilla – BDSM on yleensä lähes aina korkeimman ikärajan pornoa.

Bondage
Bondage sisältää myös köysiä, nahkaa ja käsirautoja. Kertoo yleensä alistettavan ja alistajan fetissejä ja ylimääräisiä käyttöesineitä sisältävästä seksistä. Ei sisällä esim. kumppanin satuttamista vain seksuaalisen mielihyvän takia, alistamista nöyryytykseen asti tai muuta niin rajua, vaan voidaan jopa luetella melko säyseäksi toiminnaksi BDSM:n rinnalla.

Non-con
Pakotettua seksiä, mutta ei raiskausta. Raiskauksen ja non-conin välillä on veteen piirretty raja, mutta yleensä non-conia kirjoittava ficcaaja itse ymmärtää, esiintyykö ficissä non-conia vai raiskaus.

PWP
Porn without plot. Pornoa ilman juonta siis. PWP-ficci voi siis olla puhtaasti sitä panemista vain panemisen ilosta, koska juontahan emme tarvitse. Rinnastettavissa ikään kuin länsimaalaisena yaoiin.

Smut
Seksiä sisältäviä tapahtumia, joissa virittynyt ”anna vielä vähän lisää” –tunnelma. Erittäin tarkasti kuvailtua seksiä, jossa voi esiintyä myös pornoon vivahtavia elementtejä.

Lemon (ja Lime)
Kuvainnollista ja tarkkaa seksikuvausta, kuitenkin ehkä hieman tuhdimpaa kamaa smuttiin verraten. Seksiä vain seksin takia, ei minkään muun. Lime on Lemonista hieman lievempi versio – tällä erolla ei kuitenkaan tarvitse päätään vaivata.

Yaoi
Todellakin japaninkielinen termi, joka on lyhenne lausahduksesta ”yama nashi, ochi nashi, imi nashi.” Suomeksi sanottuna ”ei kliimaksia, ei huipentumaa, ei tarkoitusta.” [Toinen, vitsikkäämpi vaihtoehto lyhenteelle on ”Yamete! Oshiri ga itai!” (”Lopeta! Takapuoleeni sattuu!”)] Käsittelee siis miesten välistä seksiä, eikä tarinassa sitten oikein muuta juonta oikein olekaan.
NEVER MISS THE EYES
KNOW YOUR ENEMY

SUCK MY DICK

Avatar
remtara
Teknikko
 
Viestit: 232
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:36 pm


Paluu Sallittu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron