God is an American (hide, G, general)

Ficissä saa olla paritus riippumatta henkilöiden sukupuolesta, mutta fyysinen kontakti jää pieneen pussailuun ja halailuun. Alastomuus, seksi tai seksuaaliseksi koettu käyttäytyminen, huumausaineet, väkivalta tai huono kielenkäyttö eivät kuulu tämän ikärajan ficceihin kuin maininnan tasolla.

God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » La Huhti 25, 2009 12:06 pm

Title: God is an American
Author: Fanyare
Rating: G
Genre: General, raapale
Musiikkivideo: David Bowie (feat Nine Inch Nails) - I'm Afraid Of Americans
A/N: Vastaus Lafin musiikkivideohaasteeseen, vihdoinkin!
Ficci itse on erittäin random, tajunnanvirralla kirjoitettu ja lyhyt, enkä tiedä saavatko kaikki siitä mitään irti, mutta good for niille jotka saavat.

---

Amerikan kadut.
Ne ovat pitkiä ja leveitä. Niitä on uskomattoman paljon. On varaa valita millä niistä kävelee. Pohjois- vai Etelä-Amerikassa? Sora- vai asvalttitiellä? Jos valitsee tien iskemällä sormen satunnaiseen kohtaan kartalla, voi yhtä hyvin ohittaa Valkoisen talon tai intiaanien leirin. Outoa.

Amerikan talot.
Ne ovat korkeita ja leveitä. Niitä on uskomattoman paljon. Kun katsoo taivaalle, huomaa että pilvenpiirtäjät melkein koskettavat sitä. Vain lentokoneet ja linnut pääsevät lähemmäs taivasta. Jos haluaa, voi ottaa hissin pilvenpiirtäjän huipulle ja katsella muita alaspäin. Ehkä levittää kätensä ja kuvitella hallitsevansa maailmaa. Ennen kuin palaa hissillä maan tasolle ja muuttuu taas ihmiseksi.

Amerikan pikaravintolat.
Ne ovat korkeita ja leveitä. Niitä on uskomattoman paljon. On hampurilaisia, ranskalaisia, virkistäviä juomia ja jäätelöä. Pikaruoka on halpaa ja nopeaa. Jos on nälkä, on vain käveltävä seuraavaan kadunkulmaan, ja tarve tyydytetään. McDonaldsin valot loistavat silloinkin kun aamuyö-käsitteen kaksi viimeistä kirjainta putoavat pois.

Kaikki valot loistavat niin kauan.

Naisella on pillifarkut, nahkatakki ja vaalea kiharapehko. Miehellä on pillifarkut, nahkatakki ja vaalea kiharapehko. He kulkevat käsi kädessä ja hymyilevät hampaillaan.
Jennifer ja Johnny.
Williams.


hide istuu kolmatta tuntia huoneensa puisella tuolilla harkitsemattakaan liikahtamista, pelkää jokaista ikkunasta näkemäänsä ihmistä hammashymyistä puhumattakaan ja huomaa ikävöivänsä vanhaksi mennyttä misokeittoa.
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

    2 tykkää.
Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » Ma Heinä 13, 2009 9:58 am

Amppu: Tähänkin vastaan sellaisella kivalla kolmen kuukauden viiveellä, sori! XD
Tätä kirjoittaessa tosiaan tuli vähän tivolimainen fiilis, sellainen että on jossain nopeasti pyörivässä laitteessa josta haluaa pois. Ihanaa että sä löysit sen tunnelman tästä! Hain juuri tuota hallitsevuutta ja ns. suuruudenhulluutta, koska asia jonka kaikki tietävät Amerikasta on se, että "siellä kaikki on suurta". Tosi iso plussa oli myös jos pystyit näkemään mielessäsi nuo kaikki aavikot, San Franciscot yms., se tuo sitä Amerikkafiilistä lisää.
Tuon Jennifer ja Johnny -jutun laitoin, jotta ficissä olisi jotain joka ei menisi täysin kaavan mukaan, tavallaan jotain ei-ennalta-arvattavaa. Nimittäin tuo maaginen 3 kappaletta on mulla yleinen varsinkin pienissä ficeissä, joten se olisi mielestäni jättänyt ficin ehkä hiukan yllätyksettömäksi.
Mahtavaa muuten että tämä toi alusta asti mieleen hiden, vaikka mainitsin ko. hahmon vasta lopussa. Ja kyllä, olin ajatellut tämän sijoittuvan aikaan, jolloin teini-hide ensimmäistä kertaa muutti Amerikkaan. Tämän tarkoitus oli yrittää kuvata sitä orpouden ja eksyneisyyden tunnetta, myös koti-ikävää. ^^

Kiitos Amppu TAAS ihan mielettömästi kommentista, joka ei muuten ole huonoa nähnytkään! O__O Kiitos. <3
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Simma » Ke Syys 16, 2009 3:56 pm

Tämä ficci pomppasi mukaan tuolta kommenttikampanjan puolelta. Toki miulla on ollut tarkoituksena jo aikoja sitten lukea tämä, mutta en vain ole saanut painettua siitä linkistä. Olen aina ajatellut, että sen linkin takaa löytyy pitkä tarina liittyen hideen ja Amerikkaan. 8D Mutta tämä olikin huomattavasti lyhyempi, mikä tietty tarkoittaa sitä että miulla olisi kyllä ollut sittenkin aikaa lukea tämä milloin tahansa.

Katsoin ensin tuon musiikkivideon kun en ollut koskaan ennen nähnyt sitä. Sen perusteella ymmärsin jo, että kyseessä on jotain joka viittaa Amerikan katumaailmaan ja sen tapahtumiin. Mutta ei siitä sen enempää, kyseessähän ei olult tarkoitus kommentoida videota. XD

Tekstiä itseään ei ollut paljoa, mutta sen sisältöön mahtui paljon asiaa. Oot onnistunut kuvailemaan amerikkalaista katukuvaa vain muutamilla sanoilla, mutta silti sen näkee mielessään hyvin selkeästi. Pystyn näkemään tämän kaiken kuin videona, joka on kuvattu katujen yläpuolelta seuraamassa keskustan elämää, ja samalla taustalla kuuluu tämä tarina. 8D Tietenkin mieleen tuli heti ensimmäisenä, että kyseessä on nykyajan Pohjois-Amerikka. Siksi siihen ehkä olikin hieman hankalempi saada mukaan intiaanit ja Etelä-Amerikka. Siitä Etelä-Amerikasta pomppasi yhtäkkiä sellainen viidakkomaisema näkyviin. XD

Tuossa pilvenpiirtäjä-kohdassa tuli hide mieleen. Jotenkin voin hyvin kuvitella juuri hiden nousevan hissillä pilvenpiirtäjän katolle ja levitellä siellä käsiään (ja tämän kohdan liitän myös tuohon tarinan nimeen). Sitten kun hide on tarpeeksi kauan leikkinyt maailman hallitsijaa, hän tulee hissillä takaisin alas ja käyttäytyy niin kuin äsköistä ei olisi edes tapahtunut. XD

Tavallaan olen samaa mieltä mitä Amppukin sanoi tuosta Jennifer & Johnny -kohdasta. Mutta toisaalta kun miettii, niin se ei olisi lainkaan kivaa jos se ei olisi siinä. Tai siis, se tavallaan ei sovi siihen ja tavallaan taas sopii.. en oo oikein itsekään varma. XD Se siis erottuu tuosta muusta tekstistä, mutta silti kuuluu siihen.

Tuo loppu oli suloinen. En heti osannut arvata että tämä loppuisi näin. Tuo oli vaan niin.. suloinen? Hyvinkin mahdollista, että hidellä olisi Amerikan aikoina ollut tuollaista. Pieni hide suuressa Amerikassa, jossa ovat kadut täynnä vierasta kieltä puhuvia ihmisiä suurine pepsodent-hymyineen. Se saa kenet tahansa pelkäämään. Ja tuo misokeitto, aivan ihana lopetus! Siitä tuli semmoinen aww-fiilis, vaikka hiden kannalta asia olikin vähän ikävä. Mutta siitä sai sen käsityksen, että hidellä ei olisikaan ollut kivaa Amerikassa vaan hän tahtoisi takaisin kotiin (jossa on mahdollisesti joskus ollut vanhaksi mennyttä misokeittoa)

Mutta kaikin puolin olen tyytyväinen siihen, että nappasin tämän sieltä kommenttikampanjan topikista. 8)
Does anybody know if we're looking out on the day of another dream?

Avatar
Simma
Teknikko
 
Viestit: 100
Liittynyt: Ke Syys 24, 2008 7:38 pm

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » Ma Syys 28, 2009 9:15 pm

ikuko: Aaaaaa, ihanaa että tartuit kommenttihaasteeseen! Jajep, pitkä tämä ei todellakaan ole, itse asiassa ensin ajattelin kirjoittaa jotain pidempää mutta tekstiä ei oikein tullut ja tyydyin sitten tällaiseen lyhyempään katsaukseen. Mahtavaa että ns. näit silmissäsi noita maisemia, kuvailu on ainakin siinä mielessä sitten onnistunutta. Ja hyvä myös että asioita pystyi rinnastamaan hideen, esim. tuon pilvenpiirtäjäjutun - munkin on helppo kuvitella hide levittelemässä käsiään korkealla katolla, ja maan tasalla se sitten pyyhkii hihojaan ja viheltelee kuin mitään ei olisi tapahtunut XD Tuo Jennifer & Johnny -kohta rikkoo tarinan rytmin, mutta tavallaan sitä hainkin, kuten Ampulle sanoinkin. Hyvä että se ei kuitenkaan tunnu liian irralliselta siinä mielessä ettei se tuntuisi kuuluvan ollenkaan tähän ficciin.
Jep, Amerikka oli varmaan melkoinen kulttuurishokki Japanista tulleelle hidelle. Ajattelin, että vieraiden amerikkalaisten ruokien keskellä sitä kaipaa jopa vanhaksi mennyttä misokeittoa, mikä tahansa mikä muistuttaa kodista olisi tervetullutta 8D Eli ihan oikein käsitit tuon lopun. hidellä on tässä melkoinen koti-ikävä.
Kiitos paaaaaljon kommentistasi! <3
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Koi » Ti Syys 29, 2009 12:05 am

(Disclaimer: minun olisi ehkä pitänyt kirjoittaa kommenttini ennen kuin katsoin tuon videon, sillä nyt mielessä pyörii lähinnä kentauri-näköharha ja Bowien ja Trentin mätsäävät parrat. Plus orastava kuume tekee aina nannaa ajattelu- ja kirjoitustaidoille.)

Ihan ensiksi täytyy mainita, että avasin tämän ficin pelkästään sen nimen vuoksi :'D. Siinä vasta ihanan ytimekäs, asenteellinen ja muuten vaan loistava otsikko. Muutenkin pidin ficistä hyvin paljon, haluaisinkin lukea enemmän juuri tämäntyylisiä fanituotoksia. ^-^b

Ficci onnistui luomaan tietyn ilmapiirin, aivan kuin olisin itse ollut henkilökohtaisesti hiden mukana ihmettelemässä Ameriikanmenoa. Pystyin näkemään tilanteen hyvin selkeästi ~sieluni silmin~, ja hiden tunteisiin pystyi samastumaan helposti. Minulle tuli mielikuvia hyvin isoreuhkaisesta punapäästä istumassa hyvin kaukana ikkunasta pureskellen kynsiään silmät simmurkaisina, ja jostain syystä koin sen melko huvittavaksi. XD En tiedä hidestä paljoakaan, joten en ole varma pitikö hänen reaktionsa olla hyvinkin 'hidemäisiä', mutta ficci toimi, vaikka hänen paikallaan olisi ollut kuka tahansa Amerikassa ensi kertaa vieraileva henkilö. (Tiedä sitten oliko tämä tarkoituksenakin.)

Jostain syystä minulla oli pieniä vaikeuksia ymmärtää tätä pätkää
pelkää jokaista ikkunasta näkemäänsä ihmistä hammashymyistä puhumattakaan ja huomaa ikävöivänsä vanhaksi mennyttä misokeittoa.
mutta se todennäköisesti johtui minun 'hurr durr'- tilastani. Minun piti lukea tuo pari kertaa ennen kuin tajusin jutun juuston. 8D

Ai niin! Ficin rakenne (erm... tyyli?) vaikutti sellaiselta, että tämä toimisi hyvin (ellei jopa paremmin) myös englanniksi. Plus jos tämä oli tajunnanvirtaa, niin täytyy sanoa että olipa melko loogista ja sujuvaa tajunnanvirtaa. 8DD omani tuppaa olemaan niin sekaista että se vaatii jo kartan apua selkiytyäkseen XD Ja biisi oli melkoisen tykki, kiitos tästä.

TL;DR: Me likes, moar plz. :3
I gotta PURPLE like THIS

Ava by iconsshi @ LJ

Avatar
Koi
Fani
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ma Syys 08, 2008 7:28 pm
Paikkakunta: Vihtahousu

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » Ma Loka 26, 2009 8:52 am

Koi: Aika jees jos tämän ficin nimi herätti mielenkiinnon! Sehän sen tehtävä on, riippumatta siitä onnistuuko se lopulta.
Tuo hide-mielikuvasi on kyllä aika söpö XD Ajattelen, että tämän ficin aikoihin, siis hiden nuoruuden aikoihin ennen mitään bändiä hide oli vielä haavoittuvaisempi ja ujompi. Kuka tietää, ehkä Amerikassa selviytyminen kohotti myöhemmin hänen itsetuntoaan :D
Hyvä jos kuitenkin lopulta ymmärsit tuon kohdan jonka kanssa oli vaikeuksia. Saattaa kyllä tuntua epäselvältä jos sen nopeasti lukee, huomasin sen itsekin äsken :D
En voi sanoa että tämä ficci oli sellaista täyttä tajunnanvirtaa, koska tähän toki kuului rakenteen ja muiden asioiden suunnittelu. Kun on se tajunnanvirta, jossa nimenmukaisesti tajunta virtaa, paperille tulee jokainen ajatus; sitten on vähän hallitumpi tajunnanvirta, jossa päärakenne on selvillä ja sitten kirjoitetaan ns. rajatusti. Ja tykkään itsekin tuosta Bowien biisistä, vaikka kuulinkin sen ekan kerran tämän tehtävänannon yhteydessä :D Kiitos paljon kommentistasi!
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja gnrbu » To Touko 27, 2010 12:30 am

Miten musiikkivideohaaste toimi, valittiinko videot itse vai arvottiinko ne?

Olen eeehkä joskus ennenkin puhunut tästä jonkin toisen ficin (tai useamman) yhteydessä, mutta rakastan sitä, että sinulta löytyy aina kivoja kerrontarakenteita, tässä tapauksessa se, että ensin esiteltiin Amerikan jotkut ja sitten laajennettiin sitä kokonaisella kappaleella. Säännöllisestä rakenteesta tulee tunne, että juttua on mietitty ja että se menossa johonkin, ja se on minulle tärkeää - kun tietää, että pitäisi olla nukkumassa, ei jaksaisi tuhlata aikaansa mihinkään, minkä lopusta edes kirjoittaja ei tunnu olevan varma. :D

Ficci ja biisi sopivat toisiinsa täydellisesti. Ne luovat mielenkiintoisen kontrastin Amerikan lähes rajattoman vapauden ja yleisen pahuuden välille. :D Rakastan myös tämän nimeä. Oikeastaan ainoa outo pala tässä on hide.

En osaa sanoa, onko se huono vai hyvä asia. Tuntuu oudolta kuvitella aina pirteä hide istumaan yksin hotellihuoneessaan kaikkea peläten, varsinkin, kun pelättävä asia ei ole useimpien mielestä ollenkaan pelottava. Toisaalta jokin hiden lavaimagossa tekee myös hyvin helpoksi uskoa, että hänelle voisi käydä näin. Siinä tapauksessa en näe Amerikkaa konkreettisesti Yhdysvaltojen liittovaltiona, vaan jonkinlaisena yleistyksenä modernista maailmasta, jossa hide voisi hyvinkin tuntea olonsa ulkopuoliseksi, joukkoon kuulumattomaksi. Jokin tässä saa tämän tuntumaan vähän liian isolta ja tärkeältä pelkäksi yksinkertaiseksi koti-ikäväksi. :D

Avatar
gnrbu
Vuoden Kaoru
 
Viestit: 2497
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 12:05 am

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » To Touko 27, 2010 4:41 pm

gnrbu: Musiikkivideot arvottiin haasteeseen. Muistan, millaisia vaikeuksia minulla oli tämän aiheen kanssa! En tuntunut inspiroituvan tosta biisistä sitten millään, sitten jotenkin muistin että hidehän muutti nuorena Amerikkaan ja päätin kirjoittaa siitä - juuri ennen tämän haasteen deadlinea ;D
Hienoa, että tämän rakenne miellytti. Meinasin ensin pitää tämän tuollaisena kolmekappaleisena + niin, että on tuo hiden kuvaus lopussa, mutta ärsyynnyin liian säännönmukaiseen ja siloteltuun rakenteeseen, jonka kaiken lisäksi tuo lopun hide-kuvaus rikkoo liian aggressiivisesti, joten tungin nuo Jenniferit ja Johnnyt väliin. Ja halusin tähän myös jonkun Johnny-nimisen, koska ihastuin tuon Bowien biisin Johnny-toistoon. 8D
Harmi, jos hide jäi oudoksi! Myönnän, että tämän hidestä voi olla vaikea saada otetta, varsinkin jos on nähnyt ko. herran vain pirteänä lavalla. Ajattelinkin tämän sijoittuvan hetkeen, jona teini-ikäinen, epävarma, ujo, koulukiusattu hide on juuri muuttanut Amerikkaan. Tämä hide on kyllä melko kaukana siitä lavalla heiluvasta pirteästä hidestä, ja niin on tarkoituskin. Sitä voisi miettiä, onko Amerikalla ollut jotain osaa siihen, miksi hide sitten muuttui niin paljon. 8D Saavuttuaan Amerikkaan hide mm. ei peseytynyt kuukauteen koska ei osannut käyttää amerikkalaista kylpyhuonetta - kuitenkin hiden tuhkat heitettiin mereen Los Angelesissa, eli ilmeisesti siitä paikasta muotoutui herralle todella tärkeä. hiden Amerikka-suhde on mielenkiintoinen![/blaablaa]
Ajattelin juurikin niin, että nimenomaan tämä moderni maailma, jossa kaikki on suurta ja outoa, saa teini-hiden tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi. Uskon, että pelissä on muutakin kuin koti-ikävää, myös jonkinlaista uutuudenkauhua. ^^
Kiitos paljon kommentistasi!
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja shy-rebel » Ke Maalis 30, 2011 8:54 pm

Hellou again~!

Minä täällä taas kommentoimassa. Teki mieli lukea hidestä ja tämä tuli sopivasti vastaan. :D

Pakko heti alkuun sanoa, että tuosta biisistä tuli heti jotenkin mieleen hiden oma tuotanto. XD Bowien äänessä tuntui olevan jotain samaa kuin joissain hiden biiseissä. Tai sitten tämä mielipide johtuu siitä, että kello on jo noin paljon ja minulla on silmät vähän ristissä, kun tätä kommenttia aloin kirjoittamaan. :"D Mutta yrittänyttä ei laiteta, minähän kommentoin nyt edes jotenkin! Mutta tykkäsin tuosta biisistä, minusta se oli aikas osuva tähän ficciin ja olit hyvin saanut siitä irti! ;) Tajunnanvirtakin tuntui juuri oikealta valinnalta tähän. ^^

Tästä ficistä tuli myös jotenkin mieleen hiden Goodbye-biisin video. Se kohtaus, jossa hide istuskelee lattialla. :D Ja yksinkertaisesti rakastan tuota ficin nimeä. Siitä tulee vähän mieleen biisi One of us, mutta tuossa on omaperäisyyttä ja jollain tavoin näen siinä myös vähän yhteiskuntakritiikkiä Amerikkaa kohtaan niin kuin tässä tektissäsikin. Biisikin tuntui kertovan siitä, joten Amerikkaan kohdistunut kritiikki oli kiintoisaa luettavaa. ;)

Tykkäsin kovasti tuosta tavasta, jolla aloitit jokaisen kappaleen. Aina niin kuin jokin maininta Amerikasta ja kuinka asiat ovat siellä. :D sellaisia faktatietoja, kuten korkeat talot ja leveät kadut sekä pikaruokalat. Tekstissäsi esiintyi mielestäni myös sellainen ihmetteleväisyys, ihan kuin Amerikka olisi näyttäytynyt hiden silmissä vähän pelottavana, mutta uutena ja outona. Kenties vähän sellaiselta kuin miksi paikkaa ei olisi ajatellut amerikkalaisuuden iskiessä niin lujaa turistin kasvoille. Tuossa ihmisten kuvailussa tuli myös mielestäni esiin amerikkalainen populaarikulttuuri, joka ottaa yhä enemmän ja enemmän jalansijaa muussa maailmassa. Hienoja pohdintoja siis tajunnanvirtatekniikalla, jotka olet saanut hyvin kasattua eheäksi kokonaisuudeksi! ;)

Tuo hampailla hymyily kuulosti tosin vähän pelottavalta. Ei ihme jos hidekin niitä pelkäsi tässä tarinassasi. XD Tuli mieleen sellainen hammastahnamainos, jossa kaikki ihmiset hymyilevät ihan hulluna. :"D Mutta voisin mielessäni yhdistää senkin aika hyvin Amerikkaan. :') Tuossa lopussa tuli kuitenkni ikävä misokeittoa, kun hidekin ikävöi vanhentuneen keiton perään. ^^ Tahtoo miso-keittoa! :(

Ja suosikkikohtaukseni oli tämä:

Jos haluaa, voi ottaa hissin pilvenpiirtäjän huipulle ja katsella muita alaspäin. Ehkä levittää kätensä ja kuvitella hallitsevansa maailmaa. Ennen kuin palaa hissillä maan tasolle ja muuttuu taas ihmiseksi.


Kaunis kohtaus, josta tosin tuli mieleen se, kuinka mahtipontista Amerikassa tuntuu olevan. Ja vähän se toi mieleeni myös tarun Baabelin tornista. Kenties ihmiset Amerikassa yrittävät edelleen tavoittaa jumalan rakentamalla korkeita rakennuksia? o.O Mutta kauniisti olet tuon kirjoittanut kuitenkin niin kuin koko ficinkin. <3

Kiitos siis tästä hienosta tekstistä ja erityisesti ihanaa oli se, että pääosassa oli hide! <3
また夢で思い出す, ここから君だけ消え去り...

Galileo Galilei - Oh, Oh

    2 tykkää.
Avatar
shy-rebel
Vuoden double
 
Viestit: 529
Liittynyt: Ma Syys 29, 2008 6:25 pm
Paikkakunta: far away from you

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » Pe Huhti 22, 2011 11:31 pm

shy-rebel, suuuuri kiitos kommentistasi taas! <3

Joo, nyt kun sanoit niin kyllä Bowien ja hiden äänissä on jotain samaa - samoja äänenpainoja tai jotain! Hyvä että biisi tuntui sopivan ficciin, olin ihan liekeissä kun sain noinkin inspiroivan biisin tässä haasteessa. Muistan tosin miettineeni hetken, miten saisin Amerikka-teeman X:ään yhdistettyä, sitten tulikin mieleeni jo se, että hide on asunut Amerikassa. Hienoa myös että ficin nimi osui ja ficin rytmi puri sinuun. :)

Itse söin juuri tänään misokeittoa, ai että se oli hyvää! Vanhaksi mennyttä en tosin ole syönyt. :o Ja liittyy taas aiheeseen... Hampailla hymyily kyllä kuulostaa vähän pelottavalta, mutta hyvä että sait siitä samanlaisia mielikuvia mitä itsekin sain! Jenkit hymyilemässä rivissä purkkapussi kourassa. :D

On muuten jännää että osaat aina yhdistää ficcejä taruihin - Sunburninkin taisit yhdistää Ikarokseen! (Mistä tulikin mieleeni, etten ole vielä lukenut Icarus-ficciäsi! Mutta kun olen sen tehnyt, lupaan kommentoida :3) Kun nyt sanot, tavallaan tämäkin on jonkinlainen moderni versio Baabelin tornista. Kieli- ja kulttuurimuuri sekä se, miten pilvenpiirtäjien korkeudella yritetään tehdä ihmisestä jumalan vertaisia. Mielenkiintoista kerrassaan. Toisaalta voi miettiä sitä, onko nykypäivän ihminen keksinyt oikeastaan mitään uutta teemojen tasolla - tuntuu, että samat aiheet koskettavat vuosisadasta toiseen. Ei se siis väärin ole, vaan oikeastaan aika mahtavaa. Se osoittaa, että jotain pysyvyyttä tässä hullussa ihmiskulttuurissa on. :o

Kiitän vielä kertaalleen kommentistasi, se piristi päivää! :)
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

    1 tykkää.
Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Avalyn » Su Kesä 30, 2013 10:54 pm

Päätin nyt kirjoittaa saman tien toisenkin kommentin sinulle. Arvelin, ettet pahastu. ^^

Sunburnin tapaan muistan lukeneeni tämänkin ficin ainakin kerran jo aiemmin ja tykänneeni lukemastani. Jrock-ficiksi tämä on melkoinen outolintu, koska miljöönä on Japanin sijaan Amerikka ja kerrot muusikko-hiden sijaan nuoresta hidestä. Myöskään yhteiskuntakritiikki, koti-ikävä tai kahden kulttuurin kohtaaminen eivät ole niitä tavallisimpia elementtejä jrock-ficeissä. Tyypillisestä jrock-ficistä poikkeavan ficin kirjoittaminen ei kuitenkaan ole synti - itse asiassa tämä ficci on minusta virkistävän erilainen lukukokemus. Nimen perusteella en lainkaan tiennyt, mitä odottaa, mutta tekstin loppuun päästyäni saatoin todeta, että omalaatuinen sisältö oli ehdottomasti plussa eikä miinus. Lisäksi tykkään kovasti tämän ficin kulttuurien kohtaamiseen liittyvästä tematiikasta, ja vielä erityisesti siitä yhteiskuntakriittisestä sävystä, jolla kuvaat amerikkalaista yhteiskuntaa.

Koska osallistuit tällä ficillä Musiikkivideohaasteeseen, minun oli luonnollisesti pakko katsoa inspiraationasi toiminut musiikkivideo, jotta pystyisin kommentoimaan musiikkivideon ja tekstin yhteyttä. Yhteiskuntakriittinen ote Yhdysvaltoihin on selvästi ainakin osittain peräisin musiikkivideosta, mutta muuten musiikkivideo ja teksti eivät mene ihan yksi yhteen (ei sillä, että niiden pitäisikään mennä). Videossa kritiikki ja pelko kohdistuu amerikkalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuuteen, kun taas ficissäsi kritiikin ja pelon kohteena on nähdäkseni amerikkalaisen yhteiskunnan näennäinen täydellisyys, suuruuden ihailu, pikaruoka sekä helppo ja pinnallinen elämä. Yhteistä taas on ulkopuolisuus: sekä musiikkivideossa että ficissäsi päähenkilö vaikuttaa olevan amerikkalaisen yhteiskunnan ulkopuolella ja kykenevän siksi näkevän asiat eri tavalla kuin ne ihmiset, jotka tuossa yhteiskunnassa elävät.

Vaikka musiikkivideon miespäähenkilö vaikuttaa kokevan itsensä ulkopuoliseksi hiden tapaan, kahden kulttuurin välinen kohtaaminen on kuitenkin selvästi vahvemmin läsnä ficissäsi kuin musiikkivideossa. Oikeastaan on vaikea sanoa, pelottavatko hideä enemmän amerikkalaisen yhteiskunnan epäkohdat vai tuon yhteiskunnan erilaisuus japanilaiseen yhteiskuntaan verrattuna. Varsinkin lopetuksesta tulee sellainen olo, että nuori hide kokee parhaillaan kulttuurishokkia, jonka on aiheuttanut siirtyminen aivan erilaiseen yhteiskuntaan. Yhteiskuntakritiikki tuntuukin loppujen lopuksi olevan peräisin enemmän kertojalta kuin hideltä, joka vaikuttaa olevan liian peloissaan ja shokissa kulttuurisesta siirtymästä kyetäkseen analysoimaan amerikkalaisen yhteiskunnan hyviä ja huonoja puolia.

Ylipäätään kertojan rooli on tässä ficissä varsin vahva. Tuntuu, että kaikkea Amerikan kaduista huoneessaan kyhjöttävään hideen katsellaan etäältä ja ylhäältä. Tällainen kerrontatapa toimii kuitenkin oikein hyvin tässä ficissä, vaikka periaatteessa kaikkitietävän kertojan pitäisi olla vanhahtava valinta. Kenties kerrontatavan luontevuus johtuu tekstin yhteiskuntakriittisestä sävystä? Tai sitten siitä, ettei kertoja tuo omaa inhimillisyyttään esiin vaan toimii pikemminkin kuin kameran linssi, ensin yhteen ja sitten toiseen kohtaan fokalisoiden?

Kun nyt otin fokalisoinnin esiin, niin tykkään kovasti tekstin sisäisistä fokalisaatiovaihteluista. Ensin katsellaan etäältä katuja, taloja ja pikaravintoloita, sitten zoomataan yhteen pariskuntaan kadulla ja lopuksi fokalisoidaan yksin ja peloissaan huoneessaan istuvaan hideen. Nämä fokalisaatiovaihdokset toimivat selkeydessään myös rakennetta rytmittävinä elementteinä, samoin kuin tietysti kolmen ensimmäisen kappaleen välinen rakenteellinen toisto, joka muuten omalta osaltaan rakentaa yhteiskuntakriittistä sävyä. Se, että kaikki on pitkää, korkeaa ja leveää, tuo oivallisesti esiin amerikkalaisille tyypillisen suuruuden ihailun.

En meinaa millään saada ficin nimestä pitävää otetta. Tiedän, että se on lainaus tuosta David Bowien kappaleesta, jonka musiikkivideo tämän ficin on inspiroinut, mutta en silti osaa olla pohtimatta sen merkitystä tämän ficin kontekstissa. Onko Jumala amerikkalainen siksi, että Jumala on suuri ja Amerikassa kaikki on suurta? Vai siksi, että Amerikassa kaikki on näennäisesti täydellistä, ja koska Jumalakin on täydellinen, hänen on oltava Amerikkalainen? Vai kuvaako väite Jumalan amerikkalaisuudesta pikemminkin amerikkalaisten itserakkautta ja uskoa siitä, että heidän maansa on maailman täydellisin? Vai olisiko väite ironinen, niin kuin se musiikkivideossa vaikuttaa olevan? En osaa vastata, mutta pidän yhtä kaikki nimivalinnastasi, joka on aivan yhtä omaperäinen ja mielenkiintoa herättävä kuin itse tekstikin.

Yksi tämän ficin aspekti on vielä jäänyt vaille huomiota: lopun surumielinen tunnelma. Lopussa kuvassa vilahtava koti-ikävää poteva hide tuo sopivasti inhimillisyyttä ja koskettavuutta tekstiin, joka muuten liikkuu varsin yleisellä tasolla ja joka siksi olisi saattanut jättää lukijan kylmäksi. Yhteiskuntakriittissävytteisen kuvauksen lukemisen jälkeen on helppo myötäelää hiden kanssa hänen pelon ja vierauden tunteensa. Samalla päällimmäiseksi tunnetilaksi tästä ficistä jää Amerikan ja amerikkalaisten halveksunnan sijaan melankolian sävyttävä empatia yksin vieraassa maassa olevaa hideä kohtaan. Vanhaksi mennyt misokeitto on kaunis pieni yksityiskohta, joka konkretisoi hiden koti-ikävän syvyyden.

Kiitos myös tästä ficistä! ^^
Jossain ollessaan on jostain poissa.

    1 tykkää.
Avatar
Avalyn
Vuoden trouble
 
Viestit: 589
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2009 10:13 pm

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Adolfiina » Ti Heinä 23, 2013 9:14 pm

Ahh, tämä kyllä jaksaa aina puhutella minua. Vaikket tässä nyt omaa kantaasi kerrokaan, niin minulle tämän ficin lukeminen muistuttaa aina, kuinka halju paikka Amerikka onkaan, hyi olkoon.

Tosiaan, olen lukenut tämän monen monta kertaa, ja lyhyydestään huolimatta vaikutun aina. Ensin lauot tuutin täydeltä tuommoisia karuja totuuksia, vähäsanaisesti, koruttoman kauniisti, ja sitten viimeinen kappale kääntää aina tilanteen päälaelleen. Se saa lähes kylmät väreet kuljeksimaan selkääni pitkin. Kovinkaan montaa sanaa ei tarvita hiden ahdistuneen kaipuun kuvailuun ja vaikuttavaksi saamiseen. Minun on eri helppoa kuvitella itseni samaan tilanteeseen, kyhjöttämään pillifarkku-Jennyjen keskellä miltei pelosta tutisten. (Kiertueen?) Koti-ikävästähän saisi jaariteltua vaikka millä mitalla latteuksia, mutta ei minusta juuri tätä ficciä paremmin sitä tunnetta voi välittää.

Pieneksi mysteeriksi itselleni jää ficin otsikko, jonka ei voi sanoa suoranaisesti palvelevan mitään niistä näkökulmista, mitä itse tästä löydän, ja mitä riveiltä ja niiden välistä luen. Voihan toisaalta, kuten joku tuossa ylempänä olikin kommentoinut, tulkita niinkin, että tuo tuommoinen amerikkalaiseen kulttuuriin liitetty pröystäily olisi jotenkin jumaluuksia tavoittelevaa. Toisaalta tekstissähän tulivat mainituksi myös Etelä-Amerikka ja intiaanit. Pohjois- ja Etelä-Amerikkahan yhdessä muodostavat ääripäät, jotka käsittävät niin koskemattoman puhtaan luonnon alkuasukkaineenkin kuin myös käsittämättömän laajain asfalttiviidakoin turmeltuneisuuden. Siis, puhuin läpiä päähäni alussa, ei Amerikka ole läpeensä paha. Hideähän selvästi ahdistaa tässä kapitalisti-Amerikka, ketäpä ei. Ehkäpä hän jatko-osassa ilakoi keskellä Amazonin viidakoita. Ei vaiskaan, eihän mikään ole kodin veroista, vaikka misosoppa sitten olisikin siellä vähän härskiytynyttä.

Aivan ihku ficci. ^^
The clocks on the wall are driving us crazy but we don't know how to stop them.
-Derek Noy

    2 tykkää.
Avatar
Adolfiina
Vuoden outolintu
 
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Touko 06, 2013 8:00 am

Re: God is an American (hide, G, general)

ViestiKirjoittaja Fanyare » Ke Heinä 31, 2013 1:58 am

Kääks, kommentteja tähän! :o

Avalyn: Olet aivan oikeassa siinä, etten pahastu kommentista! :D Ihanaa että tämäkin vielä muistetaan.

Jep, tämän ficin tematiikka on aika epätyypillinen jrock-ficciin, juuri tuon yhteiskuntakritiikin vuoksi ja myös siksi, että tämä sijoittuu aikaan ennen hiden muusikonuraa. Näkökulmani amerikkalaisuuteen on tässä tosiaan erilainen kuin Bowien videossa, kulttuurin pelko ei johdu väkivallasta vaan siitä miten suurta ja tuntematonta kaikki on. Vertasit tämän kertojaa hienosti kameran linssiin, en olisi osannut sitä itse paremmin sanoakaan! Nyt kun tämän luki itsekin uudestaan, tuntuu kuin tässä olisi kaksi eri kertojaa, yksi joka tarkkailee Amerikkaa kameran tavoin ja toinen joka etenee Jenniferistä ja Johnnysta lopulta hideen ja tuntee hänen ikävänsä.

Yksi otsikkopohdinnoistasi osui nappiin: tarkoitan otsikon fraasilla juurikin sitä, että koska Amerikka on täydellinen ja suuri ja mahtava, on Jumalan oltava amerikkalainen, jos hänellä kansallisuus ylipäätään on. Ja ehkä myös sitä, että Amerikka on maailman kulttuurinen ja kaupallinen keskus ja hallitsee muuta maailmaa jumalan tavoin.

Kiitos hirveästi kommentista, jälleen kerran <3

Adolfiina: Oon ihan mielettömän otettu siitä, että olet lukenut tämän monta kertaa ja vielä vain saat tästä irti! :o Tulee hyvä mieli siitä, että näin vanha ficci vielä löydetään ja se herättää tunteita. Hienoa että tästä välittyy se koti-ikävän tunne niinkin vahvasti että ihan kylmät väreetkin sait kaveriksesi. Otsikon tulkinnassa olet ihan oikeassa, nimenomaan siis tuota Amerikka = jumala -vertausta hain takaa, tarkoittaen siis nimenomaan kapitalistista Amerikkaa. Ehkäpä jossain höyryisessä olotilassa kirjoitan jatko-osan, jossa hide hämmentyy kameleonteista ja eksoottisista lintulajeista Amazonissa :DD Tampereen spugemiitin jälkeen/aikana kenties. Kiitos hirmuisesti kommentista! :3
Come to me
just in a dream
Come on and resque me

    1 tykkää.
Avatar
Fanyare
Taustalaulaja
 
Viestit: 332
Liittynyt: To Elo 14, 2008 5:59 pm
Paikkakunta: Tampere


Paluu Sallittu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron