Ohjeita kommentointiin

Lue foorumin säännöt ja yleiset ohjeistukset ennen rekisteröitymistä. Rekisteröitymällä sitoudut noudattamaan niitä.

Ohjeita kommentointiin

ViestiKirjoittaja tikraw » Su Elo 26, 2012 1:20 pm

Tässä viestissä kerrotaan, minkälainen kommentti täyttää foorumimme säännöt. Ohjeistukset on uusittu, joten toivomme kaikkien lukevan ne!

Pähkinänkuoressa

Kommentti on paras palkinto, jonka lukija voi ficin kirjoittajalle antaa. Lafissa kommenttien taso on perinteisesti ollut korkea, mutta toisin kuin joskus luullaan, emme vaadi ihmeitä. Jotta kommentti täyttää Lafin säännöt, on siinä oltava yksi mielipide ja sen perustelu.

Miksi kommentoida?

Jokainen ficcejä kirjoittanut ja julkaissut tietää, miten mukavaa on saada tuotoksestaan palautetta kommentin muodossa. Se on loistava tapa kiittää, kannustaa ja auttaa kirjoittajaa kehittymään. Lyhyen kommentin kirjoittaminen ei vie kuin muutaman hetken, mutta kirjoittajalle se on kultaakin arvokkaampi :)

Miten kommentoida? Millainen on hyvä kommentti?

Klikkaa ficin jälkeen "Vastaa viestiin" -nappulaa ja anna palaa! Jokainen lafilainen pystyy varmasti kirjoittamaan halutessaan hyvän kommemtin. Jokaisella on myös oma tyylinsä kommentoida. Hyvän kommentin kaavaa on mahdotonta antaa, mutta sellaisilla kommenteilla, joista kirjoittajat ylensä pitävät ja joista he hyötyvät on joitain yhteisiä piirteitä. Tärkein asia on, että perustelet mielipiteesi. Kun kerrot, mitä mieltä olit jostain asiasta, yritä siis myös aina selittää miksi. Kirjoittajalle hyödyllisintä on rakentava palaute - jos siis ficissä oli mielestäsi jotain parannettavaa, kerro se, mutta älä lytäten vaan perusteluiden ja mahdollisten parannusehdotusten kanssa. Yritä myös löytää jokaisesta ficistä aina jotain kehuttavaa.

Kirjoita kommentistasi niin pitkä kuin siitä luonnostaan tulee. Kerro siis kaikista huomioistasi ja mielipiteistäsi, mutta tarpeen ei ole pidentää kommenttia entisestään, jos sinulla ei ole enempää asiaa. Pidempi kommentti ei aina ole parempi, määrä ei aina korvaa laatua ;)

Voit käyttää apunasi myös lainauksia. Voit lainata esimerkiksi löytämäsi kirjoitusvirheen, ficin suosikkikohtasi tai jonkin muuten erityisen onnistuneen kohdan. Pitkiä pätkiä ei kannata lainata eikä koko kommenttia täyttää lainauksin - kirjoittaja haluaa varmasti ennemmin lukea, mitä mieltä sinä olet hänen ficistään kuin mitä hän itse ficciinsä kirjoitti ;)

Mikäli haluat lisää vinkkejä kommentointiin, lue seuraava viesti "Vinkkejä kommentointiin". Se ei sisällä ylläpidon vaatimuksia, vaan ainoastaan vinkkejä niille, jotka haluavat kommentoinnissa kehittyä. Myös ylläpito auttaa mielellään kommenttien kanssa vaikkapa yksityisviestien välityksellä :)

Kaikenlaista keskustelua ja haasteita kommentointiin liittyen löytyy Lukeminen & kommentointi -alueelta.
Palautetta kommenttiohjeiden uudistuksesta voi antaa Ota kantaa -alueen Palautetta sääntöjen ja kommenttiohjeiden uudistuksista -ketjussa.

Esimerkkikommentteja

Alle olemme keksineet muutaman esimerkin siitä, millaiset kommentit ovat jo sääntöjen mukaisia (YLLÄPITO APPROVES). Nämä ovat siis mahdollisimman simppeleitä mutta silti kaikin puolin hyviä kommentteja, joissa on yksi mielipide ja perustelu.
Tykkään Reita/Ruki -parituksesta tosi paljon! Ne sopii toisilleen niin hyvin kun Ruksu on sellainen pieni ja suloinen otus, joka on suojelun tarpeessa, ja sit Reituli on urhea ritari valkealla ratsulla ^____^

YLLÄPITO APPROVES.
En hirveästi tykännyt tästä ficistä, kun tää oli niin surullinen ja mullekin jäi huono fiilis tän lukemisen jälkeen :( Mun mielestä on hyvä kun ficci on enemmän viihdettä et siitä jää hyvä olo. Mut olit kuitenkin kuvaillut tosi hyvin ja aidosti kun sait mut näin surulliseksi!

YLLÄPITO APPROVES.
Tykkäsin lukea tän, kun sun tapa kirjottaa on niin kiva! Kun sä kuvailet kaikkea niin paljon et tuntuu ihan kuin olisi itse sisällä ficissä.

YLLÄPITO APPROVES.

Ja vielä vertailun vuoksi yksi kommentti, joka ei sääntöjä täytä:
Aaaaaaaaaaaa tää oli niin ihana, siis nopeesti jatkoa jooko jooko <3

YLLÄPITO SAD :( Kuten näitte aiemmista kommenteista, myös lyhyt kommentti voi olla oikein kelpo, kunhan siinä on vähintään yksi mielipide ja perustelu. Tässä kommentissa minkäänlaista perustelua ei löydy. Joten muistakaa: yksi mielipide + perustelu niin olette hyvällä polulla!

Kommentoinnin iloa kaikille lafilaisille!
Just smile, it confuses people.

    6 tykkää.
Avatar
tikraw
Pääesiintyjä
 
Viestit: 1846
Liittynyt: Su Maalis 01, 2009 7:23 pm

Re: Ohjeita kommentointiin

ViestiKirjoittaja tikraw » Su Elo 26, 2012 1:22 pm

VINKKEJÄ KOMMENTOINTIIN

HUOM! Nämä ovat vain vinkkejä siitä, mitä voit kommenttiisi esimerkiksi kirjoittaa. Nämä eivät ole sääntöjä tai vaatimuksia siitä, mitä kommenttisi täytyy sisältää. Älä siis ota paineita :)

Kommentoinnin helpottamiseksi olemme ylläpidossa laatineet selkokieliset ohjeet, joista on toivottavasti teille kommentoinnin kanssa painiville apua. Kommentointi ei ole salatiedettä tai vaadi lukion pitkää kemiaa, vaan jokainen teistä pystyy siihen aivan varmasti! Olemme asiaa helpottaaksemme laatineet listan esimerkkeineen, josta saatte vinkkejä siihen, mitä voitte kommentoida ja mihin kiinnittää huomiota. Jokaista kohtaa ei ole tarkoitus ottaa jokaiseen kommenttiin mukaan, vaan voit poimia vinkeistä avuksesi niin monta kuin hyvältä tuntuu. Muistakaa myös, että jokaisessa hyvässä kommentissa ei ole näistä kohdista ainuttakaan - ovathan nämä vain esimerkkejä!

1) Hahmot/paritus:
millaisia hahmot olivat? Olivatko ne sellaisia, kuin odotit? Oliko hahmo x samanlainen kuin julkisuudessa, vai jotain jännittävän erilaista? Mikä käytös sopi jollekin hahmolle mielestäsi, mikä taas ei? Miksi? Miten hahmot toimivat keskenään? Mitä pidit hahmojen välisistä suhteista ja miksi? Toimiko paritus? Piditkö siitä, miksi/miksi et?
-esim.
"Pidin eniten Reitan hahmosta, koska hän ei ollut niin macho ja miehinen kuin aina julkisuudessa, mukavaa vaihtelua! Pidin myös parituksesta ReitaxRuki, mielestäni he ovat erilaisten luonteiden takia aina sopineet toisilleen, niin myös tässä ficissä. Rukin hahmo oli vähän erikoinen, ehkä liian päällekäyvä, olen tottunut lukemaan hänestä rauhallisempana."


2) Juoni ja tapahtumat:
piditko juonesta? Miksi, miksi et? Oliko se liian ennalta-arvattava? Mitä mieltä olit ficin tapahtumista? Olivatko ne loogisia/yllättäviä? Jäikö joku mieleen erityisen rasittavana/pelottavana/kekseliäänä/hauskana/inhottavana, miksi? Etenivätkö tapahtumat sopivaa tahtia? Jos ficiin on tulossa toinen/useampi osa, aiotko lukea ne? Mitä odotat/toivot/pelkäät niissä tapahtuvan?
-esim.
"Juoni oli ehkä vähän liian ennalta-arvattava, arvasin jo heti alussa, että Reita ja Ruki saavat toisensa. Pidin kuitenkin heidän ensitreffeistään, koska ne olivat niin aidon tuntuiset, enkä olisi millään arvannut, että se tarjoilija tekisi niin! Nauroin myös paljon Rukin mokailulle. Ficci eteni ehkä vähän liian nopeaa tahtia, hitaampi tahti olisi ollut uskottavampi. Tälle olisi tosi kiva lukea jatko-osakin, mutta sellaista ei taida olla tulossa? :("


3) Ficin nimi ja summary:
oliko ficin nimi houkutteleva? Avasitko kenties ficin juuri sen takia? Keksitkö, miten se liittyi itse ficciin? Vai liittyikö lainkaan? Entä summary, koukuttiko se jo sinut lukemaan? Odotitko sen perusteella juuri sellaista ficciä, jonka juuri luit, vai kenties jotain ihan muuta?
-esim.
"Minua jäi mietityttämään, miten ficin nimi "Naparetki Saharaan" liittyi itse tarinaan. Oliko se kenties vertauskuva Reitan ja Rukin suhteen vaikeudesta vai kannanotto ilmastonmuutokseen? Haluaisin tietää! Summary sen sijaan oli mukavan selkokielinen ja saatoin päätellä siitä, että tämä on juuri sellaista fluffia kuin haluan lukea :) Siinä kerrottiin sopivasti juonen perusidea, muttei liikaa yksityiskohtia, ettei jännitys mennyt!"


4) Pituus:
oliko ficci sopivan mittainen/liian pitkä/liian lyhyt? Ehditkö tunnelmaan, vai loppuiko ficci kesken?
-esim.
"Tämä oli aika lyhyt, en oikein ehtinyt päästä tunnelmaan. Juuri, kun aloin ymmärtää Rukia, ficci loppui :( Se jäi hiukan harmittamaan."


5) Aloitus:
alkoiko ficci sopivasta kohtaa? Pääsitkö heti kärryille? Olisitko halunnut tietää, mitä tarinaa ennen tapahtui?
-esim.
"Olisin halunnut tietää, mikä johti Reitan ja Rukin eroon, mutta ficci toimii todella hyvin näinkin. Nyt jokainen saa itse päätellä, mikä heidät erotti. Tapahtumat oli helppo ymmärtää koko ajan, vaikkei kerronta lähtenytkään kaiken 'alusta'."


6) Lopetus:
loppuiko ficci kesken? Olisitko halunnut lukea lisää? Vai oliko ficin paras piirre juuri se, että sait kuvitella itse lopun? Jäikö jokin vaivaamaan? Oliko lopetus yllättävä?
-esim.
"Apua ei tuollaiseen kohtaan saa lopettaa! Saavatko Reita ja Ruki koskaan toisiaan? Miten Kain kävi? Nämä kysymykset jäävät kyllä vaivaamaan minua D: Mutta toisaalta, tämä sopi koko ficin tyyliin todella hyvin, ettei kerrottu kaikkea, vaan jätettiin taas lukijan oman mielikuvitukset varaan. Olisin kuitenkin toivonut onnellisempaa ja selkeämpää loppua."


7) Kirjoitustapa:
millainen on kirjoittajan kirjoitustapa? Pidätkö siitä, miksi/miksi et? Oliko ficci helppo lukea? Sopiiko kirjoitustyyli hyvin/huonosti juuri tähän ficciin? Miksi?
-esim.
"Kirjoitustapasi on mukava, tykkäsin siitä, miten helppo tekstiä oli lukea. Teksti melkein soljui itsestään eteenpäin! Kuitenkin näin pohtivaan ja monimutkaiseen ficciin olisi sopinut ehkä muutama vaikeampi lauserakenne, jotta lukijankin olisi ollut pakko pysähtyä miettimään enemmän."


8) Kuvailu:
oliko kuvailua liikaa/liian vähän/sopivasti? Missä kohdassa? Pystyitkö itse kuvittelemaan henkilöt/ympäristön/tapahtuvat asiat? Oliko kuvailussa käytetty joitain mieleenpainuvia tai erityisen hyviä ilmaisuja?
-esim.
"Tekstissä kuvailtiin minusta ehkä vähän liikaa ympäristöä, en meinannut jaksaa lukea kuvausta verhojen kuvioinnista, kun samaan aikaan Ruki oli hyppäämässä sillan kaiteelta. Pidin kuitenkin siitä, miten tarkasti olit kuvaillut hahmot ja heidän tunteensa, pääsin itse todella hyvin tunnelmaan mukaan sen takia! Pidin erityisesti ilmauksesta "naama rusinalla", minusta se oli hyvin hauska."


9) Tunnelma:
millainen oli ficin tunnelma? Oliko se esimerkiksi iloinen, jännittynyt, painostava, masentava, valoisa tai hauska? Sopiko se tapahtumiin? Pääsitkö itse tunnelmaan, eli aloitko tuntea samoin?
-esim.
"Ficin tunnelma oli alkuun todella hauska, mutta loppua kohden se vakavoitui ja muuttui jopa masentavaksi. Tapahtumiin tämä sopi todella hyvin, koko ficin tunnelma kun muuttui ihan Rukin fiilisten mukaan! Minuakin itketti siinä kohdassa, kun Reitan basso meni rikki, se oli kuvailtu niin sydäntä särkevästi."


Kommentoimisen iloja! Jokainen ylläpidossa auttaa mielellään, jos tarvitset apua kommentoinnissa. Älä siis pelkää ottaa yhteyttä!
Just smile, it confuses people.

    6 tykkää.
Avatar
tikraw
Pääesiintyjä
 
Viestit: 1846
Liittynyt: Su Maalis 01, 2009 7:23 pm


Paluu Säännöt & ohjeistukset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron